Dugo ste cekali odgovor (osobna prezauzetost) a nisam sigurna da Vam mogu dati jasne podatke.
Naime, osobno vjerujem da se virus moze naci u svakoj ljudskoj izlucevini ali da ga nema dovoljno kako bi se infekcija prenijela (slina, znoj, kapljica krvi). Zasto tako razmisljam? Da je virus toliko virulentan mislim da bi u svijetu bilo puno vise zarazenih. Da bi, konkretno i medju nama lijecnicima bilo puno vise zarazenih. Naime, konkretno ja, sam i endoskopicar, i ne radim rutinski endoskopske preglede sa svom zastitom (npr. naocale kako big zastitila sluznicu svojih ociju, ili maskom za lice da zastitim sluznicu usne supljine). Znaci da bi barem netko od nas dobio virus od oboljele osobe za koju ne znamo da je nosilac virusa. A vrlo cesto nam se u dezurstvu dogadjaju krvarenja, kada npr. bolesnici nisu dovoljno svijesni da nam kazu (ili neki ne zele reci) da su nosioci virusa. A pri krvarenju iz gastrointestinalnog trakta ima dovoljno krvi koje nas nemali broj puta dotakne (pa cak i po sluznicama) i koliko ja znam nitko od nas nije se zarazio. Iznjela sam Vam slikoviti primjer iz nase prakse, kao primjer, samo da docaram cinjenicu kako u zivotu postoje situacije u kojima su pojedinci izlozeniji ljudskim izlucevinama u odnosu na "obisan i svakodnevni zivot" - tipa poljubaca, i drugih socijalnih kontakata. Nadalje, sto se tice "grubljeg" spolnog odnosa. Tu bih rekla da je moguce naci vecu kolicinu krvi i zato, vjerojatno iz straha (od neznanja) preporucamo zastitu.
Misljenja sam da znanost nije dovoljno napredovala kako bi sigurno odgovorila na pitanje koji su sve moguci nacini prijenosa infekcije.
Stomatologe "uobicajeno optuzujemo" ali cinjenica ni to nismo dovoljno dokazali. Naime, u minimlano 40% bolesnika apsolutno je nepoznat nacin zaraze (nemaju niti jedan od poznatih rizicnih faktora).
A sto se tice literature o nastanku virusa....
Ja Vam nazalost citam samo "strucnu" literaturu i ne mogu Vas uputiti na neki od "nestrucnih textova". Moje poznavanje racunala nije dovoljno da bih znala priloziti Vam tekst koji se meni dopada (o virusu hepatitisa C) pa pokusajte kopirati ovaj link i sami skinuti tekst (besplatan je):
http://vir.sgmjournals.org/cgi/reprint/85/11/3173 Nadam se da sam barem dijelom odgovorila na Vasa pitanja.
Pozdrav, Dr Hrstic