ABC Hepatitis Forum
Kolovoz 01, 2010, 07:18 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: moj nalaz?  (Posjeta: 1964 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Tazi
Junior
**

Spol: Ženski

« : Ožujak 27, 2009, 12:46 »

Poštovana,
molim vas da mi kažete što kažu moji nalazi, i da me uputite (mene i moju doktoricu) kuda dalje da idemo?

Zimus sam dala 1 kap krvi da testiram na puno raznih bolesti, i potamnio je Hepatitis C.
Moja doktorica me poslala da vadim krv u Petrovu ulicu, zgrada (mislim hepatologije) prije Bolnice, i od tamo sam samo dobila potvrdu one dg iz 1 kapi krvi: da se radi o virusu Hepatitisa C. (anti HCV-EIA poz. (+) i anti HBC ukupni (IgG+IgM) poz., i napisali su da sam ili prokužena virusom hep.B ili je niska replikacija virusa-viremija, ali ja znam da sam još davno, sredinom '80.-tih, vadila krv i da su mi rekli da sam imala dodir sa hep.B i da sam stekla antitijela, te da ga više ne mogu dobiti.
Onda sam išla u Zaraznu u Mirogojskoj, i nakon 35 dana sam dobila samo ovo, na 2 papira/nalaza:

Traženi test: HCV genotip
Dijagnoza: HCV chr.
Nalaz: 1a
vrste uzorka: serum

a ovdje svi znaju puno više podataka. Možda je trebalo više tražiti na uputnicama?

Ovo je moj drugi nalaz:
 Traženi test: HCV genotip
Nalaz: 1a
metoda: PCR i reverzna hibridizacija HCV Genotype Assay (LIPA)
šifra: 26 432, 951 003

a na drugom papiru piše:

Traženi test: HCV RNA kvalitativni test
Nalaz: U uzorku je detektirana HCV RNA
Metoda: Hepatitis C Virus Test v.2.0.
Granica detekcije: 50 IU/mL

Šifra: 25 097, 951 001

Zar nisam trebala dobiti više podataka o virusu? Gdje da sada idem? Možda je moja dr. malo zbunjena, pretpostavljam da sam joj jedini pacijent sa ovom bolešću.
Vidim da ovdje ljudi znaju svoje AST i ALT, pa sam pronašla svoju krvnu sliku iz januara o.g., kada još nismo znali moju dg, i na njoj ništa osim slabokrvnosti (Fe 3 i ostalo vezano uz to, TIBC 88, UIBC 85, BASO 1.6, (K) Hb 78, (K) Htc 0.272, MCV 59.6, MCH 17.1, MCHC 287, RDW 16,3. Moja doktorica mi je rekla da zbog pomanjkanja Fe reagira čitava krvna slika, da proizvodim crvena krvna zrnca ali su slabe kvalitete. Kupila sam tablete Fe od AMWAY-a, jer mi od ovih na recept stane probava.

SVE ostalo mi je u granicama normale, mokraća potpuno u redu, a ono što me veseli to su nalazi AST i ALT: u redu su!!!
AST 29 (8-30)
ALT 28 (10-36)

da li to znači da nemam cirozu jetre ili što?
kuda da me sada uputi moja doktorica? Trebam li saznati i broj replikacija virusa ili što?

Puno vam hvala na trudu
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Ožujak 28, 2009, 15:08 »

ukratko - nazalost imate hepatitis C (PCR pozitivan), virus se aktivno umnaza (detektirana HCV RNA), genotip je 1a. uredni su vam biokemijski testovi (AST 29 i ALT 28) ali ste prilicno anemicna (potrebno je naci razlog!!!! - koliko imate godina? imate jos uvijek menstruaciju i to obilnu?, Hb 78 i MCV 59 obicno je odraz gubitka krvi).
imate li cirozu ne mogu vam reci (ako je suditi po MCV nemate) jer niste ispisala ostale relevantne nalaze (ukupan broj trombocita, ukupan broj leukocita, protorombinsko vrijeme).
obavezno se javite bilo hepatologu bilo infektologu u mjestu stanovanja radi procjene sto dalje (biopsija jetre?, ultrazvuk trbuha?).
ovaj trenutak, ne treba vam vise detalja o virusu (koliko se umnozava odnosno stupanj replikacije kako ste navela) ali vam zasigurno treba procjena stadija bolesti i odluka o nacinu lijecenja.

sretno, dr hrstic
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #2 : Travanj 09, 2009, 13:51 »

Puno hvala na savjetima.
Sakupila sam sve svoje nalaze i od svoje dr opće prakse uzela uputnicu: upućuje se na: INFEKTOLOGU - AMBULANTA ZA HEPATITIS,
Molim, traži se: VAŠ PREGLED, MIŠLJENJE

Kako sam krv vadila u Zaraznoj bolnici u Mirogojskoj ulici, moja doktorica i ja mislimo da je najbolje da se tamo nekome javim. Imate li možda savjet kome da se javim, koga da tamo potražim? Nisam u Zagrebu pa je vjerojatno bolje da se za razgovor telefonski najavim. Da li da jednostavno nazovem centralu pa kamo me oni upute?
Hvala još jednom
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #3 : Travanj 10, 2009, 19:45 »

i Infektivna klinika, i nasa bolnica (Rebro) postoji ambulanta za hepatitis. nazovite i narucite se, svejedeno kod kojeg lijecnika poimence. osnov rada je isti za svakog pacijenta, nijanse su razlicite a one se procijenjuju nakon pregleda pacijenta.

dr hrstic
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #4 : Svibanj 15, 2009, 13:46 »

Poštovana,
poslušala sam vaš savjet i već sam bila na dogovoru u Zaraznoj, i sada sam došla sa UZV-a. Doktorica je bila zadovoljna izgledom moje jetre, rekla je da nema ničeg osim da mi je jetra malo bljeđa. Veličina je fiziološkim granicama, a žučni sustav, pankreas, slezena i bubrezi su b.o.
Kad sam izašla, vidjela sam da osim toga piše još i ovo: "Blaža difuzna lezija jetrenog parenhima." Molim vas, možete li mi, molim vas, objasniti što to znači običnim riječima? Unaprijed hvala

P.S.
Prije nego što sam saznala za svoju bolest patila sam od čudnih nadimanja želuca (sad znam da mi jetra oticala i gurala želudac), mučnina, godinama sam morala leći nakon svakog obroka, sjedila sam i hodala jako uspravno jer se nisam mogla opušteno držati zbog, sada znam-otečene jetre.
Prestala sam jesti masno, nikad se ne najedem do kraja, a nakon svakog obroka odem na svoju čistu livadu i pojedem si listova od maslačka, pregršt peršina, ev. skuham čaj od tog, pojedem malo sjemenki čička iz BioBio dućana i - mučnine i otoka nema, mogu raditi dalje i držati se normalno, bez bola i mučnine. Da li je moguće da mi je jetra prije bila, zbog mog neznanja o uzroku problema, otečena, a sada, uz ovu malu pažnju, više nije?
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #5 : Svibanj 17, 2009, 12:49 »

Još samo ovo pitanje: da li je Interferon koji dobivamo naše, zagrebačke proizviodnje, ili je uvozni? Ako je uvozni, otkuda je?
...čista znatiželja... Hvala.
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #6 : Svibanj 17, 2009, 22:54 »

meni nije problem odgovarati na pitanja ali ipak mislim da se sva ta pitanja moraju postaviti lijecniku koji vas kontrolira. ovo nije misljenje samo u svezi vas, nego opcenito..... vi, pacijenti, morate postavljati pitanja uzivo, jer su to jedini ispravni odgovori koje dobivate.
na nalazu vam pise blaza difuzna lezija jetre jer je to ocekivani nalaz za kronicni hepatitis c, koji imate. koliko je ostecenje, ne znam. to jedino moze utvrditi patohistoloska analiza. ne znam jesu li vam planirali uciniti biopsiju jetre.

sto se tice pripravka, uvozni je. postoje dva pripravka Pegasys (tvrtka Roche) i PegIntron (tvrtka Schering). 

dr hrstic
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #7 : Svibanj 18, 2009, 08:56 »

Hvala puno na brzim i preciznim odgovorima! Vjerojatno neznate koliko nama koji nismo liječnici znači mogućnost da vas ovako, od kuće, pitamo o stvarima koje nam nisu jasne.

Samo... ja neznam što znači "difuzna lezija"  bo u Rječniku stranih riječi piše da lezija (lat.laesio) znači povreda, ozljeda, oštećenje, a difuzija, između ostalih značenja, je i "sporo prodiranje jedne tvari (plina ili tekućine) u drugu uz njihov neposredni dodir ili kroz poroznu pregradu (npr.kroz životinjski mjehur)", pa eto tako nekako si i ja to mogu protumačiti...
Do sada svi doktori kod kojih sam bila kažu da sam još u dosta dobrom stanju s obzirom na bolest i njeno trajanje, i da je vrlo vjerojatno da ću se izliječiti. Planiraju mi izvaditi komadić jetre (iako se užasavam toga!) i dati me na terapiju, ali ovo ljeto ću raditi na moru tako da bolje da sa svime počnemo kad se vratim.
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #8 : Svibanj 19, 2009, 19:30 »

difuzna ne znaci difuzija vec, obicnim rijecnikom receno, "prosireno po cijelom organu.
dakle, samo kao usporedba, kada netko ima tumor jetre on ima "zarisnu promjenu" jer je srediste tumora samo u jednom dijelu organa. kada netko ima difuznu leziju onda je ona po cijelom organu "ista". Tako je i sa drugim organima. npr. sa srcem. kada netko ima srcani infarkt onda ima ostecenje rada samo jednog dijela srcanog misica, a kada ima miokarditis (upala) onda je zahvaceno srce.
dakle SVE upale zahvacaju cijeli organ i zato se zovu "difuzne".
sto se tice komadica biopsije. vjerujem da Vas to uzasava ali to je, za sada, jedini nacin gdje se tocno moze reci "u kakvom je stanju Vas jetra".
ako planirate raditi po ljeti, pametna je odluka da sa svime krenete na jesen.

sretno. dr hrstic
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #9 : Svibanj 20, 2009, 11:46 »

Hvala, znači jetra se nije nekako rasplinula, nego jednostavno je čitava jednoliko upaljena/oštećena, tako nekako.

I hvala što ste me podržali da sa terapijom počnem po povratku s mora. A i moći ću se psihički pripremiti...  Undecided na potpunu pobjedu!  Smiley
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #10 : Svibanj 21, 2009, 21:27 »

ne trebate se terapije bojati pretjerano. svi pacijenti imaju izraziti motiv tako da i nuspojave mogu podnijeti.

sretno. dr hrstic
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.072 sekundi uz 19 upita.