ABC Hepatitis Forum
Kolovoz 01, 2010, 07:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: salame  (Posjeta: 901 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
ivek
Učim pisati
*

« : Lipanj 20, 2009, 00:03 »

Pročitao sam po forumima da jetrena dijeta podrazumjeva izbacivanje svih salama iz prehrane. Zanima me odnosi li se to i na pileće i pureće salame?
Ima li tko iskustava? Koje su najbolje a koje definitivno treba izbjegavati?
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

Spol: Muški

One taste!

« Odgovor #1 : Lipanj 20, 2009, 00:34 »

Izbjegavati sve suhomesnate proizvode, paštete, mesne doručke, tvrde, topljene, pljesnive sireve, pića sa mjehurićima, margarine, crveno meso - posebno svinjetinu, prženje hrane, grickalice a la čips, kikiriki, orašaste plodove, umjetne sokove, ocat i općenito turšije, majonezu...općenito sve ono što ima dugi rok trajanja...prejedanje i odstajalu hranu.

Svega se toga ja vjerno pridržavam  Roll Eyes
Evidentirano

Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
pepina
Prijatelj udruge
Učim pisati

Spol: Ženski

« Odgovor #2 : Lipanj 20, 2009, 00:57 »

ha ha!  2funny

ivek, šalu na stranu... salama stvarno nije zdrava - nju bih zasigurno preskočila. a i ovo ostalo stavi na listu za odstrel i zdravo dijetiraj.

ps. tec: .... još se smejem...  Cheesy
Evidentirano
ivek
Učim pisati
*

« Odgovor #3 : Lipanj 20, 2009, 07:40 »

Znam da npr. mortadela, tirolska ili kraljevska nije dobra i da je masna. Ali šta fali npr. salami od purećih prsa, ili raznim salama od pilećeg mesa? Šta mislite o pilećim hrenovkama (cekin)?
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #4 : Lipanj 20, 2009, 10:48 »

Fali im to da su jednako pune konzervansa i drugih tvari koje su stvarno loše za jetru. Samo meso jest kao "lakše" ali za jetru je to isto u smislu štetnosti.

Nisu uopće toliko problem masti, da budem jasan, nego kemikalije. Ali, Ivek, kaj misliš da pileće prerađevine imaju manje masti? To nije istina. Samo su svi ti ostaci fino smleveni, emulgirani, zalijepljeni pa mast ne vidiš slobodnu kao npr. u pršutu ili domaćem kulenu.
Imaš postova o zdravoj prehrani na forumu, pogleč si malo  Smiley
Evidentirano

Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
ivek
Učim pisati
*

« Odgovor #5 : Lipanj 20, 2009, 11:09 »

Znači sve što kupimo i šta je zapakirano nevalja.
Jesti samo domaće i kuhano. Pa tko to može? tickedoff
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #6 : Lipanj 20, 2009, 12:10 »

A može valjda onaj tko ima nekoga da mu kuha  Smiley Ali, zob za doručak može si napravit svatko. Ak mogu sportaši, mogu i ja. Pečena jaja i špek ujutro ne jedem. Što se tiče pripreme hrane, složim juhicu od piletine i povrća za pol sata ne računajući dućan.
Priprema hrane pirjanjem traje triput kraće nego prženje, pohanje...razne pašte se isto slože za čas.

Misu oko hrane radi naš apetit za nezdravim i finim, ne naša svijest  Evil Tko bi se pametan odlučio hraniti se lizikom i polijem? Izgovori tipa ne stigne se nisu baš istiniti, zar ne? Ima izvrsnih kutija za ponest zdravu i visokoenergetsku hranu sa sobom bilo gdje. Arapski bauštelci u pustinjskim uvjetima celi dan hrmbaju na šaki slanutka i datuljama. Da jedu sendviče lipsali bi.

Tko sam ja da dijelim savjete...  bonk
Evidentirano

ivek
Učim pisati
*

« Odgovor #7 : Lipanj 20, 2009, 21:59 »

tecumseh,
vidim da si dobro informiran, pa te molim za mišljenje o tunjevini u maslinovom ulju (npr. rio mare). koliko je to zdravo ili štetno. ja sam mislio da je zdravo pa sam navukao pun frižider bonk
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #8 : Lipanj 20, 2009, 22:23 »

Ma to je super, upravo sam večerao Eva sardine u maslinovom ulju. Omega 3 masne kiseline su neophodne kod oštećene jetre a i inače.

Znam da preporuke za prehranu zvuče zastrašujuće, čovjek se pita što će uopće jesti. Ali to su preporuke, važno je samo da se prehrana što manje bazira na prije navedenim namirnicama i načinima pripreme.

Sva je mudrost u tome da se jede raznoliko i pomalo - manje količine i u više manjih obroka, dakle bez prejedanja i kasnovečernih gozbica.

Jedina stvar koja se općenito tiče zdravlja i dugovječnosti koja je dala rezultate je kalorijska restrikcija. Nema štete ako je čovjek malo gladan ako pri tome dobija sve nutijente koje treba. Kada je jetra jače oštećena, nije loše razmisliti o uzimanju L glutamina i proteina sirutke u prahu.
Evidentirano

ivek
Učim pisati
*

« Odgovor #9 : Lipanj 21, 2009, 00:03 »

Grin
Hvala tecumseh!
Sad si me oraspoložio. Napokon pozitivan odgovor. Sutra ujutro tučem po tunjevini.
Jedino mi nije jasno, ipak je to konzervirana hrana!? Šta je sa konzervansima i ostalim štetnim dodacima? Možda ih nema u tim konzervama.
Evidentirano
Tazi
Junior
**

« Odgovor #10 : Lipanj 21, 2009, 09:57 »

Kod nas je izašla već druga knjižica sa popisom E-brojeva na amblaži. Ja sam jednu posudila u knjižnici, ispisala si apsolutno naj-najotrovnije E-brojeve, otišla (s naočalama) u špeceraj i - šokirala se!!! SVI najgori E-brojevi bili su ispisani baš na SVOJ DJEČJOJ HRANI!!! One dječje hrenovkice i paštetice sa likovima iz crtića, dječji doručci, pahuljice... i to ne jedan od najgorih, nego od 4 najgore E-kemije u pojedinoj dječjoj hrani barem 3!!!
A onda šok: E-broj koji označava kemiju koja kao nije otrovna, ali pretvara se u otrov kad se podgrijava, nalazi se u - kobasicama za kuhanje!?!?!? Bez ikakvih upozorenja! Pa ti natrpaj "zdrave" kobasice u grah!

A sad natrag na ono kaj valja: Portulaca oleracea

Ozbiljno. Najveći izvor Omega 3 masnih kiselina, ONIH koje razvijaju mozak, onih kojih ima u kitovom salu i još ponegdje - kod nas u Evropi najveći izvor je ta biljčica portulak, tušt, tušanj: Portulaca oleracea. Ugooglajte - možda ćete imati sreće kao ja, da shvatite da je korov kojeg se nemožete riješiti iz dvorišta upravo ta famozna Portulaca oleracea.
Bila je emisija na TV-u, znanstvenici su ispitivali zašto stanovnici nekih grčkih krajeva žive duže i zdravije, nemaju kroničnih zapadnih bolesti itd., i dedukcijom su otkrili, zatim znanstveno potvrdili, da je to zato jer prave Grčku salatu sa puno portulaka, zato jer jedu jaja (i kokoši) od kokoši koje slobodno kljucaju portulak, i piju mlijeko od životinja koje ga pasu. Možete misliti koje oduševljenje kad sam skužila da ja upravo jedem takva jaja i pijem takvo mlijeko! Tu, blizu Zagreba! odmah sam počela brati te slatkogorke listiće i posipati ih po salati i krumpir-salati, i pasti ih dok šećem vrtom!

pogledajte si lsikice, isplati se!
Evidentirano
Spider
Administrator
PROFI

« Odgovor #11 : Lipanj 21, 2009, 12:53 »

Kod nas je izašla već druga knjižica sa popisom E-brojeva na amblaži. Ja sam jednu posudila u knjižnici, ispisala si apsolutno naj-najotrovnije E-brojeve, otišla (s naočalama) u špeceraj i - šokirala se!!! SVI najgori E-brojevi bili su ispisani baš na SVOJ DJEČJOJ HRANI!!! One dječje hrenovkice i paštetice sa likovima iz crtića, dječji doručci, pahuljice... i to ne jedan od najgorih, nego od 4 najgore E-kemije u pojedinoj dječjoj hrani barem 3!!!
A onda šok: E-broj koji označava kemiju koja kao nije otrovna, ali pretvara se u otrov kad se podgrijava, nalazi se u - kobasicama za kuhanje!?!?!? Bez ikakvih upozorenja! Pa ti natrpaj "zdrave" kobasice u grah!

a to ti je tako, mislimo da je zdravo a u stvari smeće  tickedoff i onda se to još sakriva iza tih brojeva  idiot2

pogledajte si lsikice, isplati se!

http://www.pticica.com/slike/portulaca-oleracea/131038

http://milicza.coolinarika.com/slike/prikazi/83559
Evidentirano

tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #12 : Lipanj 21, 2009, 15:28 »

Grin
Hvala tecumseh!
Sad si me oraspoložio. Napokon pozitivan odgovor. Sutra ujutro tučem po tunjevini.
Jedino mi nije jasno, ipak je to konzervirana hrana!? Šta je sa konzervansima i ostalim štetnim dodacima? Možda ih nema u tim konzervama.

Je konzervirana ali koliko znam riba se konzervira kuhanjem i basta. Jedino ak u kozervi ima povrća onda vjerojatnio ima i boja i još nečega.

Velim, pokušaj ne bazirati prehranu na najgorem pa bu dobro.  Smiley
Evidentirano

tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #13 : Lipanj 21, 2009, 15:32 »

Ovo oko E brojeva...istina, treba bit neka kontrola al treba bit i realan. Gore ti je jedan dan disat zrak u Zg nego tri mjeseca krkat bebiron  Evil

Hvala za portulak, koliko toga treba konzumirat da bi čovjek dobio minimalnu preporučenu dozu omega?
Evidentirano

Aleks
Senior

« Odgovor #14 : Lipanj 22, 2009, 00:46 »

Izbjegavati sve suhomesnate proizvode, paštete, mesne doručke, tvrde, topljene, pljesnive sireve, pića sa mjehurićima, margarine, crveno meso - posebno svinjetinu, prženje hrane, grickalice a la čips, kikiriki, orašaste plodove, umjetne sokove, ocat i općenito turšije, majonezu...općenito sve ono što ima dugi rok trajanja...prejedanje i odstajalu hranu.

dodao bih i ja
 Grin
Evidentirano

Ako si se uputio ka cilju i putem poceo zastajkivati da kamenjem gadjas svakog psa koji laje na tebe,nikada neces stici do cilja...
Tazi
Junior
**

« Odgovor #15 : Lipanj 22, 2009, 06:23 »

Je, je, to je ta salatica!
Neznam koliko je treba jest... ja čvaknem i nju kad idem u svakodnevnu pašu po dvorištu, a ubacim ju i u svakakve salatice. Znala sam preklani link tog istraživanja, ali nestao mi... dalo bi ga se izgooglat, količina omega 3 masnih kis. u  Portulaca oleracea-i.
Ako ju gdje vidite - navalite! Ima je ovdje kod mene u Vukomerečkim Goricama, doduše dosta se drži dvorišta i vrtova kao korov, a na moju su sada navalili skakavci, izrupana je, jedva nađem cijelu (moram dovest purane da pojedu skakavce). Dalmacija bi morala biti puna toga, raste i između kamenja, isplati vam se naoštrit oko da ju potražite.

...ali recite, ako si sami napravimo suhomesnate proizvode i sireka, od životinja koje lično poznajemo i znamo da se zdravo hrane, bez "kemije", tada nam neće naškoditi?
Kad smo pred 3 godine kupili ovu kuću na selu, nismo ni znali čemu služi ona mala kućica na krovu, tamo iza gdje uvijek "vuče", puše. Nit smo znali značenje riječi "pušnica". Lani smo saznali sve, čak i koje drvo daje kakav dim (najaromatičnija je suha stara loza, potamanismo stari vinograd tuduma, nije bio ni za jest ni za pit). Ali ove zime nismo imali snage ili koncentracije za tu akciju, tak da glockamo zadnju traku sušene govedine... recite, NE škodi ak nema kemije, ha?

SIR, mladi: frendica kojoj je pred neki mjesec dijagnosticiran HepC - a ima ga od 12.-te godine, kad je kod zubara dobila "non-A non-B - ležala je tada 2 mjeseca u bolnici, rekli su: lijeka nema, al ju je njena Baka hranila svakodnevno mladim sirom i tako ju je "prošlo". To je bila jedina "terapija", i ona se i danas kune u djelotvornost dijete sa mladim sirom. Ima li kakvih saznanja o tome?

Inače ona ima četvero djece i nijedno nema virus, niti muž.
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #16 : Lipanj 22, 2009, 13:03 »

A ne znam, već je dim pun kancerogenih tvari...crveno meso se isto preporučuje izbjegavat. Dok nije u pitanju ciroza, sol ne smeta.

Kad sam imao akutni hep b požutjeh ko limun  Grin starci su me uglavnom ignorirali, ja sam 6 mjeseci skoro isključivo jeo mladi sir i poparenu blitvu i špinat, kurkumu, kardamom i fenugreek. Stvarno ne znam jel to pomoglo, ja mislim da je. Iako, više od 90% zaraženih hep B spontano ozdravi  fucka
Evidentirano

Tazi
Junior
**

« Odgovor #17 : Lipanj 23, 2009, 09:39 »

Je, i ova žena se kune u blagotvornost mladoga sira, i blitve i špinata.

...a za ono ostalo, prvi put čujem... ka'je to?! Iako, neznam dal nama treba... pretpostavljam da da.

Starci te ignorirali, onak žutog?! Kaj ste bili u ratnom stanju? Ljuti jer si pobral BPR?  (bolest prljavih ruku) - i ja Malom (6 god.) uvijek držim podsmjehujuće izrugujuće prodike kad spuši PPR (proljev zbog prljavih ruku - točno ga kužiš, par sati nakon uzimanja hrane prljavim rukama (a lijepo sam mu rekla...) i po smellu proljeva
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #18 : Lipanj 23, 2009, 11:44 »

Ono troje su začini, ayurveda. Bilo ih je kupit u mesničkoj, malo gore desno, 50 m prije  podrooma  Cheesy

Bolest prljavih ruku je HAV. I to sam imal. Hep A ne ide u kronicitet.

Starci su se sobom bavili   crazy2 Mama je kao medicinka isto pokupila HBV....ali velim, čak 95% ljudi spontano ozdravi. Bez ikakvih posebnih intervencija.
Evidentirano

ivek
Učim pisati
*

« Odgovor #19 : Lipanj 23, 2009, 15:31 »

tecumseh,
kakva je situacija s maslinovim uljem (ja ga obožavam)? Treba li biti oprezan s njim (nekak se mislim ipak je to masnoća) ili je ono dobro za jetru kao i za kardio sustav, pa da uživam u njemu neograničeno?
Evidentirano
tecumseh
Global Moderator
PROFI

One taste!

« Odgovor #20 : Lipanj 23, 2009, 19:06 »

Ma uživaj ko ja, još mi nije naškodilo. I hladnoprešano sezamovo, kokosovo itd. Ak ti je žuč ok nemaš problema  Smiley
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.087 sekundi uz 20 upita.