ABC Hepatitis Forum
Rujan 11, 2010, 04:04 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Svrbi, svrbi!!  (Posjeta: 1245 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Maja
Moderator
Skoro profi

Spol: Ženski

« : Lipanj 08, 2007, 10:16 »

Da li netko zna kako se rjesiti svrbeza? Mozda znate kakvu kremicu ili nesto sto pomaze...
Mama mi javila da je vec postalo neizdrzivo, cesi tu, cesi tamo, noge i glava najvise... crazy2 Je li imao tko ovaj simptom?
Evidentirano
Morska vila
Senior

« Odgovor #1 : Lipanj 08, 2007, 12:53 »

Daj plese reci, jel se to radi o svrbežu zbog terapije ili je i to jedan od simptoma hepatitisa?
Evidentirano

U njene cipele
Nitko ne moze
Toliko je razloga
U mojoj glavi se svađa gomila ljudi
Nadam se da se ne čuje
Dijete u meni jos uvijek se čudi
Kamo sve to putuje
Maja
Moderator
Skoro profi

« Odgovor #2 : Lipanj 08, 2007, 13:27 »

To je jedan od simptoma. Nisam sigurna kako terapija utjece, ako utjece, da li pojacava ili umanjuje... Huh? Simptomi jako variraju, neki ljudi ne osjete nikakve znakove zaraze dok drugi razviju sve moguce simptome Tongue Takav je hepatitis
Evidentirano
Morska vila
Senior

« Odgovor #3 : Lipanj 08, 2007, 13:36 »

Vidiš zanimljivo. Mnoge od tih simptoma se očito dogode, ali vjerojatno od prve čovjeku ne padne na pamet da bi to moglo biti od toga. Sad kad si to napisala, baš sam se prisjetila kak sam neposredno prije nego što sam saznala da sam bubana stalno gnjavila ukućane da me češkaju po leđima, to mi je baš pasalo, onako da me dobro "izgrebu", ali to nije bio onako klasičan svrbež, već onak, čudno... teško za opisati.

Inače, ove simpotme sam našla na http://www.hepatitis-central.com
Citat:
Chronic Hepatitis Symptoms

†Anxiety

†Arthritis

†Ascites (swelling in the stomach area)

†Blurred Vision

†Chills

†Dark Urine

†Decline in sex drive

†Depression

†Dizziness

†Dry Skin

†Edema (swelling of the hands, feet & legs)

†Excessive Bleeding

†Excessive gas

†Eye or eyesight problems (blurred vision or dry eyes)

†Fatigue

†Fever

†Flu-like symptoms

†Gallstones

†Gray, yellow, white or light colored stools

†Headaches

†Hepatalgia (pain or discomfort in liver area)

†Hot flashes

†Indigestion

†Inflammation in the joints

†Insomnia

†Irritability

†Itching

†Jaundice (yellowing of eyes and/or skin)

†Joint pain

†Mood changes or swings

†Memory loss, mental confusion

†Menstrual problems

†Muscle aches

†Nausea

†Rashes/Red spots

†Red palms

†Sensitivity to heat or cold

†Sleep disturbances

†Slow healing and recovery

†Susceptibility to illness/flu

†Sweating

†Vertigo

†Vomiting

†Water retention

†Weakness

†Weight gain

†Weight loss

Baš mi je palo na pamet kako mnoge od ovih simptoma, a svako toliko se desi nešto od toga, možemo posve zanemariti i uopće ne povezati s hcv.
Evidentirano

U njene cipele
Nitko ne moze
Toliko je razloga
Nadam se da se ne čuje
Kamo sve to putuje
Morska vila
Senior

« Odgovor #4 : Lipanj 08, 2007, 13:38 »

Inače, moj tata je imao problema sa svrbežom, ali vezano za dijabetes. Njemu je pomogao onaj ice gel, ona kremica što hladi, a koju obično koriste za upalu mišića.
Evidentirano

U njene cipele
Nitko ne moze
Toliko je razloga
Nadam se da se ne čuje
Kamo sve to putuje
tecumseh
Global Moderator
PROFI

Spol: Muški

One taste!

« Odgovor #5 : Lipanj 08, 2007, 17:56 »

To je jedan od simptoma. Nisam sigurna kako terapija utjece, ako utjece, da li pojacava ili umanjuje... Huh? Simptomi jako variraju, neki ljudi ne osjete nikakve znakove zaraze dok drugi razviju sve moguce simptome Tongue Takav je hepatitis
Jedan od uzroka svrbeža koji bi mogao biti tiče se žučnih kiselina koje umjesto da iz jetre odu u žučni mjehur "procure" pa izazivaju nesnosan svrab, ali onda osoba može biti i žuta. Inače je neznanim putevima jetra povezana sa kožom pa su suhoća i osjetljivost kože česti simptomi. Na terapjij sam se budio krvav od češanja  Roll Eyes, terapija često izaziva svrbež i osip. Neke hipoalergijske kreme, Avene možda? ili da provjerite da se ne radi o alergiji? Ako je svrbež bez osipa, ako je koža presuha može pomoći mlijeko za tijelo prije nego losioni. Ima i tableta ali to pitajte liječnike.
Evidentirano

Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
Maja
Moderator
Skoro profi

« Odgovor #6 : Lipanj 08, 2007, 18:14 »

Hvala na savjetima Afro, kaze mama da nema osipa samo nevjerovatno suha koza. Jutros se probudila rascesana do krvi, sve u snu da nije ni znala. Nije na nikakvoj terapiji, prirodno (khm, jel'te od virusa) joj doslo cohanje crazy2
Evidentirano
iva
tapir
Administrator
PROFI

boo

« Odgovor #7 : Lipanj 08, 2007, 22:06 »

Ti osipi hoće od ribavirina biti (to je i ovako samo za HCV, ne znam kako je s lamivudinom embarassed). Tecu je inače često suha (kao i svim jetrašima, a i dijabetičarima - evo mene opet Tongue) i jedino što mu je maaalo pomoglo je bilo Sebamed mlijeko coolsmiley... A ja lijepo nabavila "češagiju" (ili kako se već zove) i kad me krene nemilo svrbit, a to je obično dio leđa do kojeg nikako ne možeš doći - derem i derem Evil. Ali nije baš preporučljivo, isto se može raskrvarti, eh... Ali je finoooo Grin
Evidentirano

majja
Pionirka Mara
PROFI

« Odgovor #8 : Lipanj 09, 2007, 23:50 »

Majo, ne znam da li si citala, ali dok je MM bio na terapiji, isto je imao uzasan svrab svuda po telu, cak su mu iskocili i pecati po telu na pocetku, i mi mislili da je Riba rash, a na kraju je ispalo da je alergija na jagode!!  2funny

On je mazao onu zutu, deciju DM kremu svuda po telu, i mislim da mu je pomagalo kod suvoce!!  Afro
Evidentirano
roka
PROFI

« Odgovor #9 : Lipanj 10, 2007, 00:14 »

je je ta žuta krema iz DMa je meni za sve i sigurno djeluje  Afro
Evidentirano
Ambo
Skoro profi

Spol: Muški

« Odgovor #10 : Veljača 24, 2010, 19:26 »

Tema je stara, ali onima u terapiji vjerojatno aktualna ( barem je meni bila cijelo vrijeme terapije)

deset savjeta za smanjenje svraba koje možete iskoristiti prije posjete vašem liječniku.

•   Nemojte pušiti – Pušenje ne samo što smanjuje efikasnost hepatitis C terapije nego dovodi i do „sindroma pušača“ – karakterizirano epizodama crvenila lica, vrućih dlanova i tabana, lupanja srca i glavobolje, vrtoglavice, letargije, osjećaja peckanja, bol u zglobovima i pruritus.
•   Stavljajte hladne obloge – hladni oblozi zamotani u ručnik i stavljeni ka kožu hlade i otklanjanju intenzivan svrab.
•   Ostanite hidratizirani – pijte dovoljnu količinu vode kako bi održali cijelo tijelo hidratiziranim.
•   Izbjegavajte sapun – koristite sredstva za čišćenje bez sapuna kako bi spriječili pretjerano isušivanje kože.
•   Uzimajte silimarin – zbog toga što mlijeko čička štiti stanice jetre od oštećenja i pomaže u detoksifikaciji, ova biljka može pomoći u sprečavanju nakupljanja toksina u krvotoku.
•   Topli tuš – zbog toga što vrućina pogoršava svrab, budite pažljivi kako voda za tuširanje ne bi bila prevruća.
•   Pažljivo se oblačite – Uvijek kada ste u mogućnosti prostranu odjeću napravljenu od prirodnih tkanina koje omogućavaju disanje kože. To sprječava da se prekomjerna toplina zadržava u odjeći i utječe na vašu kožu.
•   Navlaživanje – koristite kreme za navlaživanje najmanje dva puta dnevno. Za najbolje rezultate koristite blage navlaživače, bez parfema.
•   Nemojte se češati – kako ne bi pokrenuli „krug“ svrab-češanje i prouzročili oštećenje kože, eksperimentirajte sa masažom, vibriranjem ili primjenjivanjem pritiska umjesto češanja. Neke osobe su prijavile dobre rezultate sa trljanjem područja svraba sa kockom leda.
•   Zobena kaša – puno osoba smanji pruritus sa koloidalanom kupkom od zobene kaše. Kolodialna zobena kaša se pravi od zobi ali u usporedbi sa zobenom kašom koju konzumiramo za doručak, kolodialna zobena kaša je vrlo fino samljevena ili čak pulverizirana.

...osjećaj svraba može biti manifestacija virusa. Zbog toga što može smetati, ovaj simptom zaslužuje pažnju. Osim razgovora sa vašim liječnikom u vezi ozbiljnog pruritusa, iskoristite prednosti ovih 10 savjeta navedenih gore kako bi dobili predah od neprestanog svraba.

članak na: http://www.hepatos.hr/vijesti-iz-svijeta/2-vijesti-iz-svijeta/428-deset-savjeta-za-ublaavanje-svraba-povezanog-sa-hcv.html
Evidentirano
Ivana Gustav
PROFI

« Odgovor #11 : Veljača 25, 2010, 02:46 »

Sve super samo kad bi izbacili :

Uzimajte silimarin – zbog toga što mlijeko čička štiti stanice jetre od oštećenja i pomaže u detoksifikaciji, ova biljka može pomoći u sprečavanju nakupljanja toksina u krvotoku.

Silimarin je antioxidant ,koji se razlaze u jetri kao i ribavarin. Silimarin nije previse testiran a pogotovo tokom terapija. Ima par na netu mogu se naci Vecina pokazuje poboljsanje jetrenih nalaza tokom terapije ali nazalost 50% manje osoba izljeceno nego bez silimarina( znaci na kraju mogucnost izljecenja hep c spada na samo 25% od nasih 50%. Pogotovo se lose pokazao na osobe iznad 40 i sa vecim ostecenjem jetre). Kad sve saberes i oduzmes Silimarin bi mogao djelovati suprotno na terapiju. Iscistiti terapiju kao toxin.

Dokazano je da uzimanje Silimarina na sljedece ljekove djeluje suprotno:

-protease inhibitors
• non-nucleoside analogues
• methadone
• heart drugs - Tambocor (flecainide), Rythmol (propafenone)
• antibiotics - erythromycin, rifampin
• anti-seizure drugs - carbamazepine (Tegretol)
• antidepressants - St. John's wort, Zyban/Wellbutrin (bupropion), Paxil (paroxetine), Prozac (fluoxetine), Luvox (fluvoxetine), Serzone (nefazodone), Zoloft (sertraline), Effexor (venlafaxine)
• antifungals - itraconazole (Sporanox), ketoconazole (Nizoral)
• gastrointestinal motility agents - Prepulsid (Cisapride)
• ergot drugs - Ergonovine, Ergomar (ergotamine)
• anti-psychotics - Clozaril (clozapine), Orap (pimozide)
• sedatives/sleeping pills - Ambien (zolpidem), Halcion (triazolam), Versed (midazolam)
• lipid-lowering drugs (statins) - Lescol (fluvastatin), Mevacor (lovastatin), Pravachol (pravastatin) and Zocor (simvastatin), Baycol (ceriva-statin)
• transplant drugs - cyclosporine (Neoral, Sandimmune), ProGraf (tacrolimus)

Milk thistle also has the potential to lower levels of the following drugs:
• anti-parasite drugs - Mepron (atovaquone)
• sedatives/sleeping pills - Ativan (lorazepam)
• hormones - estrogen

http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2004/advocate0704.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11847735?dopt=Abstract
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2010, 04:21 Ivana Gustav » Evidentirano
Ivana Gustav
PROFI

« Odgovor #12 : Veljača 25, 2010, 04:17 »

Ja sam samo dva puta do sad imala problema sa svrabez na terapiji. Koncentrat vitamina E krema ( bez ikakvih drugih dodataka) i vazelin su mi odma rjesili problem ...
Evidentirano
leonardo
Skoro profi

« Odgovor #13 : Veljača 25, 2010, 13:56 »

Ja sam imala na pocetku 2-3 nedelja terapije Ribavirin svrbez i bubuljicice na podlakticama i unutrasnjoj strani butina.
Cesala sam ili sam ignorisala. Trajalo je oko 3-4 nedelje sve ukupno.
Sada svrbi samo skalp, nije strasno a kad svrbi, onda cesem
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.17 sekundi uz 21 upita.