Sonja
Učim pisati
|
 |
« : Rujan 17, 2009, 11:01 » |
|
U svibnju 2009. počeo je neugodan pritisak ispod desnog rebranog luka. Nekako istovremeno sam počela dobivati simptome erozivnog gerba (knedla u grlu, bol u prsima). Otišla sam kod gastroenterologa i utvrđeno je da imam ciste u jetri u desnom i lijevom režnju te da mi je žučnjak presavinut. U bubrezima je, također, cista, a ciste imam i u grudima kao i na lijevom jajniku (odstranjena 2008., i u roku od 3 mjeseca se pojavila nova). Nakon toga sam poslana na MR. MR je pokazao 4 ciste na jetri: od 5 do 15 mm 2,4 i 8 segmenata. Uslijedila je prva gastroskopija gdje je utrđeno da imam erozivni gerb (još kao dijete sam imala stenosu pylorusa) te da imam helicobacter. Dobila sam Zipantol, sumamed, eritromicin i dijetu. Inače uoči ovih problema sam smršavila 14 kila, ali kroz period od nešto više od godinu dana, i težina mi je danas 53 kg na 159 visine, tako da nemam problema s prekomjernom težinom. NIsam primjetila da prehrana utječe na ove probleme. Neugodni pritisak je kontinuiran, no uočavam ga kada mirujem (sjedim ili ležim) dok je kod aktivnosti smanjen. Budući da se nakon mjesec dana nije ništa promjenilo išla sam na drugu gastroskopiju i utvrđeno je da bakterije više nema, no da je sluznica želuca nadražena. Nastavila sam, po naputku liječnika, terapiju zipantolom uz dodatak sulprida što mi baš nije bilo drago, no odlučila sam pokušato jer svi smo mi pod određenim stresom. Kako se situacija nije promjenila liječnik mi je rekao da je moja problem psihosomatske prirode, nakon čega sam odlučila promjeniti liječnika. Osobno smatram da ako se ne može odmah naći uzrok, ne znači da je pacijent svoje probleme uzrokovao psihom, barem znam da kod mene to nije slučaj. Nakon toga sam otišla kod drugog gastroenterologa koji je iznio mišljenje da su u pitanju možda crijeva ("kolkcije plina na hepatalnoj fleksuri kolona") te sam dobila Espumisan kroz tjedan dana, kako to nije dalo rezultate dobila sam za idućih mjesec dana Colospa retard koji također nije pokazao rezultate. U međuvremenu sam ostala trudna, jer sam se cijelo vrijeme nadala da će ova "noćna mora" proći, ali ništa od toga. Krenula sam kod homeopata, no zbog trudnoće nisam mogla obaviti kompjuterski sken organizma pa sam dobila lijekove za pročišćavanje žuči i jetre, u početku se činilo da ide na bolje, no ubrzo se situacija vratila na staro. Poslije sam sam krenula kod kiropraktičara koji me je odmah upozorio da problem ne mora biti u rebrima, niti u kičmi, ali da možemo probati s terapijom. Jučer sam po njegovoj preporuci bila kod ortopeda koji me površno pregledao (moj je liječnik tražio ultrazvučni pregled kostokondralnog prelaza zbog bolne osjetljivosti rebara, što ovaj nije učinio) i zaključio da je u pitanju jetra, s obzirom da imam ciste u jetri, pitam se zašto to nije onda netko od stručnjaka internista zaključio ukoliko su ciste tako problematične (dapače svi su me uvjeravali da one nisu problem). No uglavnom zadnji gastroenterolog koji je sumnjao na crijeva mi je tražio labaratorijske pretrage koje sam u međuvremenu obavila. Izdvojit ću nalaze koji odstupaju od normale. Povaćan mi je tumorski marker CA-125 I IZNOSI 41.36, a normalno je do 35 (no inače mi je taj marker povišen zbog endometrija), hemoglobin mi je na granici što može biti posljedica trudnoće (trudna sam 8 tjedana)., povišena mije brzina sedimentacije eritrocita i iznosi 32 (normalno je do 24), , snižena mi je ALP iznosi 38 do je normalna od 54 nadalje., isto tako mi je neznanto snižen GGT iznosi 8 od normalnih 9 nadalje.. Nadam se savjetu što dalje. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Napomenula bih da od kada se pojavio ovaj problem spavam na lijevom boku jer mi je spavanje na desnom neugodno...
|