ormaripolica
Učim pisati
|
 |
« : Studeni 05, 2009, 10:36 » |
|
Postovana doktorice Hrstic,
molio bih Vas da, ako mozete, odvojite malo svog vremena kako biste razjasnili moje dvojbe. Mozda sam malo paranoican, ali sam vec dosta propatio zbog hepatitisa B, pa si ne mogu pomoci. Prije tri godine obolio sam od akutnog hepatitisa B, nakon jednomjesecnog lezanja u bolnici i visemjesecnih naknadnih pracenja i kontrola prisutnosti virusa i stanja jetre nalazi su pokazali da u krvi vise nemam virusa i da sam razvio antitijela, odn vrijednosti su izgledale ovako: HBsAG negativan anti-HBs, anti-HBc i anti-HBe - pozitivni, a normalizirale su se i vrijednosti jetrenih enzima.
Nakon toga vise nisam kontrolirao markere (citiram lijecnika: kontrola po potrebi).
Nedavno sam (iz nekih drugih razloga) napravio među ostalim i markere za hepB i rezultati mi se cine pomalo cudni:
HBsAG negativan anti-HBs - negativan, anti-HBc - pozitivan i anti-HBe - negativan
Pozitivan je dakle samo anti-HBc. Znam da to antitijelo ukazuje na to da sam nekada prebolio HepB, ali zar ne bi trebao imati i anti-HBs antitijela. Citao sam po internetu (znam da samostalo istrazivanje uglavnom samo zbuni, ali si ne mogu pomoci) i pronasao niz mogucih interpretacija za ovakve markere. Medju ostalim da se kolicina anti-HBs antitijela smanjila na nemjerljivu kolicinu, te cak i da se moze raditi o kronicnom hepatitisu B gdje HBsAG nije mjerljiv.
Uz to moram jos reci da sam u svakodnevnom intimnom socijalnom (opreznom) kontaktu s nositeljem virusa hepatitisa B, da imam 41 godinu, da su mi vrijednosti jetrenih enzima normalne i da se subjektivno osjecam relativno dobro.
Sto je vase misljenje, imam li razloga za zabrinutost i da li bih se zbog ovoga trebao obratiti lijecniku?
Unaprijed Vam zahvaljujem na Vasem vremenu i trudu.
Pozdrav
|