ABC Hepatitis Forum
Kolovoz 01, 2010, 07:45 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Dvojbe oko nalaza  (Posjeta: 598 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
ormaripolica
Učim pisati
*

« : Studeni 05, 2009, 10:36 »

Postovana doktorice Hrstic,

molio bih Vas da, ako mozete, odvojite malo svog vremena kako biste razjasnili moje dvojbe.
Mozda sam malo paranoican, ali sam vec dosta propatio zbog hepatitisa B, pa si ne mogu pomoci.
Prije tri godine obolio sam od akutnog hepatitisa B, nakon jednomjesecnog lezanja u bolnici i visemjesecnih
naknadnih pracenja i kontrola prisutnosti virusa i stanja jetre nalazi su pokazali da u krvi vise nemam
virusa i da sam razvio antitijela, odn vrijednosti su izgledale ovako:

HBsAG negativan
anti-HBs, anti-HBc i anti-HBe - pozitivni, a normalizirale su se i vrijednosti jetrenih enzima.

Nakon toga vise nisam kontrolirao markere (citiram lijecnika: kontrola po potrebi).

Nedavno sam (iz nekih drugih razloga) napravio među ostalim i markere za hepB i rezultati mi se cine pomalo cudni:

HBsAG negativan
anti-HBs - negativan, anti-HBc - pozitivan i anti-HBe - negativan

Pozitivan je dakle samo anti-HBc. Znam da to antitijelo ukazuje na to da sam nekada prebolio HepB, ali zar ne bi trebao
imati i anti-HBs antitijela. Citao sam po internetu (znam da samostalo istrazivanje uglavnom samo zbuni, ali si ne mogu
pomoci) i pronasao niz mogucih interpretacija za ovakve markere. Medju ostalim da se kolicina anti-HBs antitijela smanjila
na nemjerljivu kolicinu, te cak i da se moze raditi o kronicnom hepatitisu B gdje HBsAG nije mjerljiv.

Uz to moram jos reci da sam u svakodnevnom intimnom socijalnom (opreznom) kontaktu s nositeljem virusa hepatitisa B, da
imam 41 godinu, da su mi vrijednosti jetrenih enzima normalne i da se subjektivno osjecam relativno dobro.

Sto je vase misljenje, imam li razloga za zabrinutost i da li bih se zbog ovoga trebao obratiti lijecniku?

Unaprijed Vam zahvaljujem na Vasem vremenu i trudu.

Pozdrav 
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Studeni 08, 2009, 00:12 »

Budite mirni.... Nemate hepatitis B. Cinjenica izgubili ste anti HBs, ali je ostao anti HBc kao dokaz da ste bili u kontaktu s tim virusom. POnovite za jos cca 3 mjeseca nalaze da vidite u kojoj ste konacnoj situaciji s protutijelima.

dr hrstic
Evidentirano
milena
Učim pisati
*

« Odgovor #2 : Studeni 08, 2009, 14:12 »

Poštovana doktorice Hrstić,

išla sam na sistematski pregled zbog povišenih jetrenih vrijednosti koje imam zadnjih 5-6 godina, a koje su sljedeće:
AST-31
ALT-58
GGT-27
ALP-72
bilirubin ukupni-24,5
bil. ind-21,8
bil.kon-2,7

Internist me poslao da izvadim markere na hepatitis, koji su sljedeći:
proteini
ukupni proteini-67
IgA-3,26
IgM-0,46
IgG-8,88
feritin-40,42

biljezi hepatitisa
HBsAg-NEGATIVE
anti HBs>1000,00
anti HBc-POSITIVE
anti HCv-NEGATIVE

Molim vas da mi, ukoliko je to moguće, razjasnite nalaz, tj. koliko sam opasna za okolinu i što mi je činiti. Zabrinuta sam za muža i djecu i ne mogu si pomoći iako mi doktorica kaže da se ne zabrinjavam oko moguće zaraze moje obitelji.

Hvala!
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #3 : Studeni 09, 2009, 13:36 »

Vi NEMATE hepatitis B i C, vec zastitna antitijela na hep B. Ali IMATE znakove hepatitisa uz blagu hiperbilirubinemiju (cinjenica dominantno indirektnu te je vjerojatno nevazna). No, poviseni ALT iziskuje kontrolu - ponovite nalaze za koji mjesec pa ako perzistira javite se najblizem gastroenterologu-hepatologu radi procjene potrebne obrade izvan virusnih hepatitisa.
Ne doima se nista super ozbiljno, ali obratite paznju.

dr hrstic
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.077 sekundi uz 19 upita.