Kratki odgovori prije naputaka.
1. Da. Vi imate kronicni hepatitis B (HBsAg je pozitivan)
2. prema aktivnosti virusa klasificirate se u srednje aktivnu viremiju (broj cestica virusa koji se trajno umnozava)
3. mozete li zivjeti 10 godina? - APSOLUTNO
Pitanje Vama: kako to da ste se cijepila?

Vi zasigurno nemate protutijela koja se dobivaju cjepivom, a najvjerojatnije je razlog to sto ste od ranije imala virus (a niste znala). Vrlo vjerojatno niste provjeravala imate li virus ili ne prije nego ste se procijepila?
Sada ste trudna? Ako jeste, za sada ostavite ovu situaciju na miru. Odnosno nemojte istrazivati biopsijom koliko je jetreno ostecenje. Ucinite samo ultrazvuk trbuha (jetre). te lab analizu (KKS, Trc, PV; bilirubin, AST, ALT, GGT, ALP, kolesterol, trigliceridi). Sto sa djetetom? Morate obavezno reci ginekologu da ste pozitivna na hepatitis B. Dijete nakon poroda, ODMAH dobiva imunoglobuline i cjepivo cime se "ubija" virus koji je majka prenijela i daju mu se zastitna protutijela tako da vecina djece prodje potpuno u redu, i nema kasnije kronicni hepatitis B. Sa ovako "srednje visokim" umnazanjem virusa sansa da ugrozite dijete je manja nego da je taj virus puno aktivniji.
Hocete li moci dojiti? Razliciti su stavovi oko toga. Ako uzmemo u obzir da ce se dijete zastititi imunoglubilinima i da ce se cijepiti, pa ako razvije svoja protutijela...... Dojenje u takvoj situaciji, ako nemate znacajnijih ragada na dojkama ne bi trebalo biti opasno. Iskreno, nema jasnih preporuka. Ja imam pacijentice koje su dojile svoju djecu i nista se nije dogodilo. A, isto tako imam pacijentice koje nisu dojile, iz straha. Ostavite razmisljanje o tome, za kasnije, kada dodje vrijeme za to.
U svakom slucaju ne ocajavajte previse jer za to nema razloga. Odradite trudnocu, pokusajte ne previse razmisljati o tome. I kontrolirajte se. O sebi, odnosno o detaljnijoj obradi hepatitisa B i potencijalnoj odluci o lijecenju ostavite vrijeme nakon poroda.
Sretno, dr Hrstic