ABC Hepatitis Forum
Rujan 06, 2010, 15:40 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: KRONIČNI HEPATITIS B  (Posjeta: 646 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
lacoste
Učim pisati
*

« : Studeni 28, 2009, 00:59 »

Pozdrav!

Poštovana doktorice, evo i ja se javljam po prvi puta, nakon dobivenih nalaza o hepatitisu. Naime, otkriven mi je kronični hepatitis nakon što sam radila pretrage za trudnoću. molila bi vas da mi malo detaljnije protumačite nalaz i što znači koji antigen. nalaz ovako ide:

HBS ANGTIGEN - POZ
HBS ANTITIJELA -%
HBC ANTITIJELA- POZ
HBC IGM ANTITIJELA - NEG
HBE ANTIGEN - POZ
HBE ANTITIJELA - NEG

dalje piše; metodom polimerazne lančane reakcije umnožavanja ulomka CORE regije genoma virusa hepatitisa B, u ispitivanom uzorku: UTVRĐENO JE 3,86 x 10 (na šestu) IU/ml HBV - DNA

NAPOMENA: donja granica osjetljivosti kvanitativnog testa iznosi 12 IU/mL, I IU/mL HBV - DNA odgovara 5,82 C/mL HBV - DNA

jeli mi možete reći što to znači? da li je to kronični? ili  sam samo nosioc? da li mogu s tim živjeti normalno bez nekog straha da ću umrijeti za 10 godina..  i jedna napomena, cijepljena sam od hepatitisa B prije nekih 10- tak godina i kako to da ga imam?

da li mi to može šta štetiti djetetu? može li ono biti zaraženo? hoću li moći dojiti?

moram vas sve ispitati, jer više ne znan šta da radim, doktor mi govori da mogu s tim živjeti 200 godina, a na internetu pročitam skroz druga mišljenja, više nisam ni sama pametna.. molim vas za strpljenje i odgovor i zahvaljujem se unaprijed!
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Prosinac 04, 2009, 23:44 »

Kratki odgovori prije naputaka.
1. Da. Vi imate kronicni hepatitis B (HBsAg je pozitivan)
2. prema aktivnosti virusa klasificirate se u srednje aktivnu viremiju (broj cestica virusa koji se trajno umnozava)
3. mozete li zivjeti 10 godina? - APSOLUTNO

Pitanje Vama: kako to da ste se cijepila?Huh? Vi zasigurno nemate protutijela koja se dobivaju cjepivom, a najvjerojatnije je razlog to sto ste od ranije imala virus (a niste znala). Vrlo vjerojatno niste provjeravala imate li virus ili ne prije nego ste se procijepila?

Sada ste trudna? Ako jeste, za sada ostavite ovu situaciju na miru. Odnosno nemojte istrazivati biopsijom koliko je jetreno ostecenje. Ucinite samo ultrazvuk trbuha (jetre). te lab analizu (KKS, Trc, PV; bilirubin, AST, ALT, GGT, ALP, kolesterol, trigliceridi). Sto sa djetetom? Morate obavezno reci ginekologu da ste pozitivna na hepatitis B. Dijete nakon poroda, ODMAH dobiva imunoglobuline i cjepivo cime se "ubija" virus koji je majka prenijela i daju mu se zastitna protutijela tako da vecina djece prodje potpuno u redu, i nema kasnije kronicni hepatitis B. Sa ovako "srednje visokim" umnazanjem virusa sansa da ugrozite dijete je manja nego da je taj virus puno aktivniji.
Hocete li moci dojiti? Razliciti su stavovi oko toga. Ako uzmemo u obzir da ce se dijete zastititi imunoglubilinima i da ce se cijepiti, pa ako razvije svoja protutijela...... Dojenje u takvoj situaciji, ako nemate znacajnijih ragada na dojkama ne bi trebalo biti opasno. Iskreno, nema jasnih preporuka. Ja imam pacijentice koje su dojile svoju djecu i nista se nije dogodilo. A, isto tako imam pacijentice koje nisu dojile, iz straha. Ostavite razmisljanje o tome, za kasnije, kada dodje vrijeme za to.

U svakom slucaju ne ocajavajte previse jer za to nema razloga. Odradite trudnocu, pokusajte ne previse razmisljati o tome. I kontrolirajte se. O sebi, odnosno o detaljnijoj obradi hepatitisa B i potencijalnoj odluci o lijecenju ostavite vrijeme nakon poroda.

Sretno, dr Hrstic
Evidentirano
lacoste
Učim pisati
*

« Odgovor #2 : Prosinac 05, 2009, 13:27 »

hvala puno na odgovorima,

sad da ja odgovorim na neka vaša pitanja; ne nisan radila pretrage na hepatitis prije cijepljenja, jer s obzirom da je očito velika vjerojatnost da sam ga imala od prije (sam Bog zna kako) nisan radila testove, jer u protivnom se ne bi cijepila.
cijepljena sam još u školi.

moj ginekolog zna za to da iman, jer su nedavni testovi pokazali da sam pozitivina i rekla sam mu iz razloga jer želim zaštiti svoje dijete.

znači, da li je istina da mogu živjeti normalnim životom do svoje starosti ne bojeći se da će me ova bolest uništiti?

čitala sam ovdje dosta postova o tom liječenju, ali me zabrinjava to što se ta bolest vraća nakon prestanka terapije, tako da ne znan koliko je to uopće pametno..

odradit ću ultrazvuk za par dana i napravit kompletne testove (rečeno mi je u 8. mjesecu trunoće)...

zahvaljujem se još jednom na vašem vremenu i strpljenju.

LP
« Zadnja izmjena: Prosinac 05, 2009, 13:30 lacoste » Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #3 : Prosinac 06, 2009, 22:06 »

ne mogu vam reci da cete cijeli zivot zivjeti ne bojeci se da se bolest nece aktivirati. jer je ona aktivna. ne razumijem logiku "cijepit cu se jer sam ga imala". to je greska.
u svakom slucaju odradite trudnocu a nakon toga se posvetite svojem hepatitisu (koji imate).

dr hrstic
Evidentirano
lacoste
Učim pisati
*

« Odgovor #4 : Prosinac 06, 2009, 23:17 »

ma ne, krivo ste me razumili. da sam znala onda da ga iman, sigurno se ne bi cijepila..ne bi imalo nikakvog učinka. nisan nikad radila pretrage za to prije. cijepljena sam bez obavljanja pretraga, ali eto, ispada da sam ga imala još ranije, kako vi kažete. što znači da mi je cijepljenje bilo uzaludno.

zahvaljujem se još jednom na vašem vremenu i trudu

pozdrav
« Zadnja izmjena: Prosinac 06, 2009, 23:19 lacoste » Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #5 : Prosinac 08, 2009, 21:21 »

ok, onda sam krivo shvatila. sada mi je jasno. ali, odgovor je nazalost isti sto se tice vaseg hepatitisa B.

sretno, dr hrstic
Evidentirano
lacoste
Učim pisati
*

« Odgovor #6 : Prosinac 11, 2009, 10:45 »

da, nažalost tako je.  Sad

hvala vam puno, sve najbolje vam želin povodom Božićnih i Novogodišnjih blagdana!
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.075 sekundi uz 19 upita.