iva
tapir
Administrator
PROFI

Spol: 
boo
|
 |
« Odgovor #30 : Prosinac 28, 2006, 23:31 » |
|
ZNA TEC DA NIJE ZDRAVOOO, pogotovo kaj on ima i dijabetes granični!!! ali to ga ne sprečava da je jede čim je ugleda 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mare
Senior

Spol: 
born to hula !
|
 |
« Odgovor #31 : Prosinac 29, 2006, 00:39 » |
|
o mojoj čokoladnoj ovisnosti već je sve rečeno... dan počinje i završava čoxom! i ne da ne mogu bez nje, nego jednostavno NEEEEEĆU! nema tog čovjeka koji bi me uvjerio da je štetna !
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
to live and not to breathe is to die in tragedy !
|
|
|
|
Gazdamatas
|
 |
« Odgovor #32 : Prosinac 29, 2006, 11:58 » |
|
E pa neznam jel bi ovo trebala biti posebna tema ali ima jedna jako dobra stvar za jetricu koju smo mi u momuni primjenjivali. To smo zvali "kura" (tal. cura). Jedno stavno bi svao jutro umjesto doručka popio sok od jednog limuna, a na to dvije litre mlake vode. Svi ostali objedi su bili normalni. Puuuuno se piškilo, ali je bilo očito da se nakon mjesec dana takve kure, ljudima vraćala boja u lice i da su bili mnogo bolje! Mare, neznam jesi čitala o čoksi inače, vjerojatno jesi, ali evo jedan zanimljivi link : http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&cat=t&acat=t&show=1&id=1191
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2006, 12:06 Gazdamatas »
|
Evidentirano
|
Tresla se brda, rodio se miš!
|
|
|
mare
Senior

Spol: 
born to hula !
|
 |
« Odgovor #33 : Prosinac 29, 2006, 19:15 » |
|
je je, sve znam o njenim blagotvornim svojstvima! hence the enormous consumation... 
fala na člankiću!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
ništa livo, ništa desno, samo pravo
|
 |
« Odgovor #34 : Prosinac 29, 2006, 21:02 » |
|
Bože!!! pa kad sve ovo pročitam ........... pa vi ljudi uopće ne pazite na sebe!!!!!!!
neznaš šta je gore , PA JEL VI UOPĆE MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE , NA SVOJU JETRICU??? ne znam kako je kod vas stanje kod mene je fibroza 5/6 pa sam shvatio ozbiljno i pazim koliko god mogu. Ma ok nekad malo i "zgriješim" ali sve ovo što čitam , jednostavno se grozim , jako neozbiljno
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
-eno na, opet ja traj la la-
|
|
|
mare
Senior

Spol: 
born to hula !
|
 |
« Odgovor #35 : Prosinac 29, 2006, 21:27 » |
|
igiju : nemoj se naljutit, ali ti si ona osoba koja ja nikako ne želim postat ! ne želim se danonoćno opterećivat i sve svoje postupke stavljat na vagu radi toga jer imam hepatitis, a ti me NE MOŽEŠ optužiti za nemar ako to ne radim! redovito se kontroliram, moji doktori upoznati su sa svim mojim navikama. osim toga, prva rečenica koju mi je doktorica izustila je - ŽIVI NORMALNO! e bome to i radim! nije meni hepatitis gospodar, neg sam ja njemu!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
iva
tapir
Administrator
PROFI

Spol: 
boo
|
 |
« Odgovor #37 : Prosinac 30, 2006, 14:35 » |
|
Bože!!! pa kad sve ovo pročitam ........... pa vi ljudi uopće ne pazite na sebe!!!!!!!
neznaš šta je gore , PA JEL VI UOPĆE MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE , NA SVOJU JETRICU??? ne znam kako je kod vas stanje kod mene je fibroza 5/6 pa sam shvatio ozbiljno i pazim koliko god mogu. Ma ok nekad malo i "zgriješim" ali sve ovo što čitam , jednostavno se grozim , jako neozbiljno
Ja se skroz slažem s tobom  ! Ali, opet je razlika kod forumaša koji imaju manju fibrozu + negativni su već duže vrijeme (Gioia, npr.  ). Mislim da oni mogu povremeno zgriješiti. Ali ljuta sam na Tec-a kad podivlja s hranom (on je isto 5/6, ako ne i više sad  ) i na Mare s čokoladom pretjeranom (Mare, naj se ljutit  ). Dobro je što alkohola nema uopće, ajd - to je najbitnije  . Ali, slažem se i da povremeno treba zgriješiti, "za dušu", ali naravno ŠTO RJEĐE!!! Ah, opet i razumijem, jer i ja od sveg stresa u zadnje vrijeme napala hranu  i ljutim se i na sebe  . Ali već smo bolji, čim smo pobjegli iz Zagreba, he... Sad će se Tec-u jetrica valjda odmoriti malo...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
|
 |
« Odgovor #38 : Prosinac 30, 2006, 14:43 » |
|
igiju : nemoj se naljutit, ali ti si ona osoba koja ja nikako ne želim postat ! ne želim se danonoćno opterećivat i sve svoje postupke stavljat na vagu radi toga jer imam hepatitis, a ti me NE MOŽEŠ optužiti za nemar ako to ne radim! redovito se kontroliram, moji doktori upoznati su sa svim mojim navikama. osim toga, prva rečenica koju mi je doktorica izustila je - ŽIVI NORMALNO! e bome to i radim! nije meni hepatitis gospodar, neg sam ja njemu! Draga mare, nisam ni rekao da se moraš vladati kao ja , svatko je odgovoran za svoje zdravlje i za svoje postupke.Uz to, pretpostavljam , nisi ni maloljetna što znači sposobna si da budeš odgovorna za sebe. Za čokoladu ne mislim da je loša ali pročitaj njene sastojke i promisli koliko holesterol "muči" tvoju ionako bolesnu i izmučenu jetru. To što su ti doktori rekli da živiš normalno je ok, ali normalno ne znači "kao i do sad nastavi isto" nego zdravo.To je često puta drugačije od onoga kako smo se do sad hranili i od onih navika koje smo do sad imali . A ovo zadnje ako te hrabri onda OK. Ja bi bio sretan da svom virusu koji mi je uzrokovao hepatitis, naredim onako kao njegov gospodar da iziđe van iz mog organizma i više se nikad ne vrača,na žalost nisam u toj situaciji .Pa dakle tko kome tu GOSPODARI?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zlatar
|
 |
« Odgovor #39 : Prosinac 30, 2006, 14:47 » |
|
Inače baš ne jedem paštetu. A onda mi dođe želja za Argetom od tune, znate ona pašteta. I računam, to je samo smrvljena tuna - okej, ima 30 g masnoće u 100 g paštete, ali to je biće neka dobra masnoća, puna Omege... I pitam se, jesam li sad pojela sranje, ili to nije ništa strašno za moju jetru?
Drugo, recimo da odlučim 7 dana pomoći jetrici da se odmori i ispere, pa ću papati samo ono što joj paše. Što bi to bilo? Samo voće i povrće? Ili nije potrebno? A smeta li joj sol? Smeta li joj Vegeta? Rafinirani šećer? Ugljikohidrati? Meso?......
Evo mene novog, ali prepunog savjeta za zdravi život u hepatitisu. Činjenica je da puno stvari smeta jetri, ali važnije je što ti osječaš, kloni se stvari koje osječaš da ti smetaju, a stvari koje si želiš si povremeno priušti, ali sveto trojstvo nikada!!!: 1. Alkohol 2. Svinjetina 3. Zaslađena gazirana pića Ostale stvari koje štete najbolje ne konzumirati, a ako da onda samo povremeno, kao salame, paštete i hrenovke (totalni junk food) čipsevi začinjeno (vegeta je katastrofa, ako moraš začinit koristi đumbir, feferone i druge prirodne stvari) maslac i majoneza čokolada pušenje grah i sl su teško probavljivi (grašak, slanutak) hrana s puno dodataka (E330, E407) - sladoled je nezdrav bolje kuhano nego pečeno Općenoto je naša kultura prehrane nezrava, pa se ovi moji komentari mogu nekome zvučati drastično, ali to je samo zatvaranje očiju pred time u kakvom svijetu živimo... Dobre stvari za jetru su svježi kravlji sir (bolje domaći) sirutka cikla (kuhaj si svježu, kupovna je pakirana u alkoholni ocat i ima dodatke) šipak grožđice rajčica šljive grejp brokula artičoka banane sikavica (čaj) bademi kopriva (sve od koprive, ali mora biti mlada!!) NARAVNO U NIČEM OD TOGA NIJE DOBRO PRETJERIVAT, iako sam čuo da se nekoliko ljudi izlječilo od raznih jetrenjih bolesti pretrpavanjem svježim sirom... Nadam se da ovo pomaže BOK 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Dobar sam ko kruh, svi bi me nožem rezali! 
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
|
 |
« Odgovor #40 : Prosinac 30, 2006, 14:57 » |
|
Nisam siguran ali mislim da bi i ciklu trebalo staviti na drugu stranu. Obzirom da se konzumira njen gomolj a kao takav sadrži puno željeza i još ko zna čega što baš i nije dobro za jetru. ako sam u krivu molim da me ispravite moja su saznanja ovakva.
U svakom slučaju hvala za jako poučan post. Želimo ih i više.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2006, 14:59 igi »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
roka
|
 |
« Odgovor #41 : Prosinac 30, 2006, 15:28 » |
|
igiju : nemoj se naljutit, ali ti si ona osoba koja ja nikako ne želim postat ! ne želim se danonoćno opterećivat i sve svoje postupke stavljat na vagu radi toga jer imam hepatitis, a ti me NE MOŽEŠ optužiti za nemar ako to ne radim! redovito se kontroliram, moji doktori upoznati su sa svim mojim navikama. osim toga, prva rečenica koju mi je doktorica izustila je - ŽIVI NORMALNO! e bome to i radim! nije meni hepatitis gospodar, neg sam ja njemu!
 Slazem se Mare ! I ja zivim tako isto kao i ti s tim da si jos priustim i jednu pivu mjesecno!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zlatar
|
 |
« Odgovor #42 : Prosinac 30, 2006, 15:29 » |
|
Nisam siguran ali mislim da bi i ciklu trebalo staviti na drugu stranu. Obzirom da se konzumira njen gomolj a kao takav sadrži puno željeza i još ko zna čega što baš i nije dobro za jetru. ako sam u krivu molim da me ispravite moja su saznanja ovakva.
U svakom slučaju hvala za jako poučan post. Želimo ih i više.
pitati ću zaručnicu od kuda joj cikla, pogledati malo po netu pa ćemo se dogovoriti da li je dobra ili nije 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
iva
tapir
Administrator
PROFI

Spol: 
boo
|
 |
« Odgovor #43 : Prosinac 30, 2006, 15:59 » |
|
Mislim da je to s ciklom točno  ... Željeza previše. Tec samo povremeno jede. A inače nije on najgori  i zna dobro što je zdravo i izvrsno kuha! Uglavnom smo na piletini / puretini, naješće kuhano + povrće. Ulje samo maslinovo i to ne puno. (puno je Tec na starom forumu o prehrani pisao, možda da copy/paste-a) I sveto trojstvo je definitivno "out"! Ali to slatko.... To ga muči, kao i mnoge ljude s bolesnom jetrom - skoro svi ludi za slatkim, ima tu neko pravilo, to će Tec više znati  ...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
santiago
Skoro profi

Spol: 
|
 |
« Odgovor #44 : Prosinac 30, 2006, 16:52 » |
|
DIJETALNA ISHRANA
Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s jetrenim oboljenjima. Ona je osobite važnosti za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne pale jetre – virusnog hepatitisa. Ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, a nakon preboljenog hepatitisa dijetalna ishrana zaštićuje jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.
Treba imati na umu, da je za jetrena oboljenja dobra i relativno obilna ishrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:
1) Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka, pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih.
2) Suviše vruća i suviše hladna, te suviše začinjena jela su štetna.
3) Jesti treba uvijek polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
4) Bolesnici moraju izbjegavati masnoću u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da ih se smanji na najmanju moguću mjeru. Svinjska mast te loj su naročito štetni.
5) Kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela s mnogo bjelančevina.
6) Preporučuje se slatka jela.
7) Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena! Alkohol i kod zdravog čovjeka oštećuje jetru, kod oboljenja od hepatitisa on izaziva neizlječiva oboljenja.
Dozvoljena jela i pića:
Juhe: sve vrste nemasnih juha: juha od nemasnog mesa, ovčja, juhe s jajetom i sve juhe s ukuhanim tjesteninama, rižom i krumpirom.
Mesa i bjelančevinaste namirnice: teletina, janjetina, ovčetina,riba (bijela), obrano mlijeko, obrano kiselo mlijeko, jaja.
Povrće: mrkva, rajčica, šparoge, krumpir, mlade tikvice, cvjetača (karfiol), špinat, zelena salata, matovilac.
Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano. Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.
Voće: banane, naranče, grapefruit, jagoda,borovnica, grožđe, jabuka, limuni, trešnje, breskve, marelice. Sve voće treba biti zrelo i svježe.
Napitci: čaj, kakao, obrano mlijeko, bijela žitna kava, razni kompoti i voćni sokovi.
Zabranjena jela i pića:
Svinjska mast, loj, suho meso, kobasice, salama, oštri začini i umaci, pikantni sirevi, orasi, lješnjaci. Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola.
Napomena:
Ova hepatična dijeta je sastavljena od srane KB Split - infektološkog odijela
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2006, 20:04 santiago »
|
Evidentirano
|
|
|
|
mare
Senior

Spol: 
born to hula !
|
 |
« Odgovor #45 : Prosinac 30, 2006, 19:26 » |
|
je da, al poanta je u tome što si ti odmah pomislio da sam totalno nemarna prema sebi, WHICH I'M NOT! a to što ne dozvoljavam da bolest zavlada mojim životom, mislim da je samo prednost! 
inače, prehrana mi se promijenila prije 6 god kad sam bila na terapiji, i to ne u smislu da smo je išli mijenjat prema nekim prijedlozima za ishranu jetrenih bolesnika, već sasvim spontano ( dakle, organizam je sam tražio od mene određene stvari ). jedem jaaako puno povrća i skroz lagane hrane. a problem čokolade bi ti bio vjerojatno bliži da si žensko, pa da te muče ciklusi, nervoze ovo i ono...to je svojevrstan lijek!
P.S. - i meni su rekli da treba cikle papati, jer je zdrava za krfcu!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
|
 |
« Odgovor #46 : Prosinac 30, 2006, 20:33 » |
|
mare, ma nemoj me doslovce shvaćati ma vidim da ti paziš na sebe .Normalno da svatko zna sam po sebi što mu organizam prihvača a što ne.Čokolada je definitivno grijeh za jetru.Ma da budem iskren i ja je maznem ponekad ali pinkicu.Znam, vi žene svoje hormonalne uspone i padove tako "sređujete" .Recimo, dobra je zamjena i nježan zagrljaj voljene osobe u datom trenutku.Ili recimo malo gugutanja i šaputanja na jastuku, uostalom i nama muškarcima je to lipo (mada će me neki sad popljuvati ali neka, istina je).U svakom slučaju nježnost je odlična zamjena za čokoladu.To nas sviju čini sretnim, zadovoljnim...... Znam iz iskustva, moj savjet-probajte.
zaboravih- cikla je zdrava za krfcu i jako je mljac, obožavam je ali za nas jetraše NE. željezo se deponira u jetri a i drugi teški metali.To za našu bolesnu jetricu nije dobro.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2006, 20:37 igi »
|
Evidentirano
|
|
|
|
iva
tapir
Administrator
PROFI

Spol: 
boo
|
 |
« Odgovor #47 : Prosinac 30, 2006, 20:42 » |
|
da da, cikla za krvcu.. npr. anemiju jest baš zbog zločestog Fe za jetru 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
|
 |
« Odgovor #48 : Prosinac 30, 2006, 20:59 » |
|
tak je ,se razme
da i ova jetrena dijeta sa infektologije KB Split je odlična .Imam to i trudim se kolko je moguče.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2006, 21:01 igi »
|
Evidentirano
|
|
|
|
santiago
Skoro profi

Spol: 
|
 |
« Odgovor #49 : Prosinac 30, 2006, 21:02 » |
|
SVE osim pikantnih sireva,svinjetine (i pršut  ),kobasica,suvog mesa i salame...i alkohola naravno...to pod obavezno za nas s velikim fibrozama ostali mogu kako zele i kako misle da je najbolje za njih jer kako bi reka prvi doktor koji me vodija- u ovoj bolesti svak je sam sebi najbolji doktor
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zlatar
|
 |
« Odgovor #50 : Prosinac 30, 2006, 21:03 » |
|
nije meni hepatitis gospodar, neg sam ja njemu![/color]
Iskreno se nadam da je tako, volio bih da sam i ja opušteniji (iako si svašta dopustim), ali da postaneš gospodar hepatitisu trebaš prvo biti "svoga tela gospodar", ovakve izjave se mogu davati tek kada se netko riješi svih svojih ovisnosti, prvenstveno alkohol, duhan i kava. Vezano za čokoladu mislim da ne smeta toliko, naravno bolje tamnija bez dodataka i umjetnih tvari... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
igi
Senior

Spol: 
|
 |
« Odgovor #51 : Prosinac 30, 2006, 21:12 » |
|
ja osobno obožavam kremaste kolače, krempite, puding.....mljac. E sad da bi bilo prirodno bez štetnih dodataka , masnoće, aditiva u pudingu, margarina u lisnatom ( usput margarin je kriminal za nas)napravim sebi domaću kremicu od brašna i jaja sa obranim mlikom , normalno zasladim, rashladim i uživammmmmmmm do org.... ma dobro ne baš al skoro. Znam ispast ću perverzan ali šta mogu svatko ima svoje prehrambene perverzije.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zlatar
|
 |
« Odgovor #52 : Prosinac 30, 2006, 21:16 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mare
Senior

Spol: 
born to hula !
|
 |
« Odgovor #53 : Prosinac 30, 2006, 22:14 » |
|
nije meni hepatitis gospodar, neg sam ja njemu![/color]
Iskreno se nadam da je tako, volio bih da sam i ja opušteniji (iako si svašta dopustim), ali da postaneš gospodar hepatitisu trebaš prvo biti "svoga tela gospodar", ovakve izjave se mogu davati tek kada se netko riješi svih svojih ovisnosti, prvenstveno alkohol, duhan i kava. Vezano za čokoladu mislim da ne smeta toliko, naravno bolje tamnija bez dodataka i umjetnih tvari...  nemam tih ovisnosti koje si sad spomenuo! nit alkohol, nit duhan nit kava... a što se tiče gospodarenja, čvrsto stojim iza ranije izjave, jer su mi u glavi stvari prilično posložene ( a ne samo u vezi prehrane ). svjesna sam bolesti, ali joj neću nikada dozvoliti da me kontrolira i određuje životne principe. joooooj rekla sam to već milijun puta i ponavljam se sad, ali me svako malo netko od vas natjera da to napravim. žao mi je ako itko zbog mojih stavova smatra da se ne uklapam u neki uobičajeni profil bolesne osobe, ali eto - moja želja za životom punim plućima jača je od toga!
svima, gdjegod bili ( i štagod jeli )
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
roka
|
 |
« Odgovor #54 : Prosinac 30, 2006, 23:18 » |
|
svjesna sam bolesti, ali joj neću nikada dozvoliti da me kontrolira i određuje životne principe. joooooj rekla sam to već milijun puta i ponavljam se sad, ali me svako malo netko od vas natjera da to napravim. žao mi je ako itko zbog mojih stavova smatra da se ne uklapam u neki uobičajeni profil bolesne osobe, ali eto - moja želja za životom punim plućima jača je od toga!
svima, gdjegod bili ( i štagod jeli )[/quote] Bravo Mare!  Ti to tako dobro srocis.  Misljenja sam da ukoliko puno razmisljamo o bolesti koju imamo i puno se mijenjamo zbog nje ona vlada nama, mi postajemo ta bolest.. Ja se stvarno rijetko sjetim da imam to sto imam i zato se i osjecam dobro. A kad je psiha ok onda i bolest nema puno sanse da napreduje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
zlatar
|
 |
« Odgovor #55 : Prosinac 30, 2006, 23:50 » |
|
Mare, ma nije mi želja prozivati te, naprotiv, pokušao sam napisati između redaka da mislim da je ovisnost o nečemu kao čoksa ok, ali one druge stvari nisu. hvala i uzvraćam  Što se tiće teze da bolest kontrolira život, možemo to i drugačije gledati, jer ja sam postepeno potpuno okrenuo ploču, i sada živim 5 puta bolji život nego što bih ga vjerojatno živio bez hepatitisa, a iz drugog kuta gledanja meni bolest upravlja životom... (prije su upravljali alkohol, provodi, cigarete... (lista je jako dugačka)) Velika potpora mi je zaručnica koja kuha zdravo i tjera me rano spavati, pisao bi sada puno hvale ali neću jer će i ona ovo čitati, pa mi je bezveze hvaliti ju, ukratko ona je moj anđeo!  Pozdrav svima, ovaj forum mi se jako sviđa, jedva čekam chat, vjerujem da ovu nedjelju ništa, znači moram čekati do 7.1. Da li se skupi kaj ljudi nedjeljom, da li uopće chatate??
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
bluka
PROFI

Spol: 
ko hoda ne trci!
|
 |
« Odgovor #56 : Prosinac 30, 2006, 23:58 » |
|
ima nas par koji s vremena na vrijeme uletimo na chat... ne samo nedjeljom, vec inace.... virnes, pa ako koga ima kazes koju pametnu ili malo manje pametnu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tecumseh
Global Moderator
PROFI

Spol: 
One taste!
|
 |
« Odgovor #57 : Prosinac 31, 2006, 00:00 » |
|
Vidim, živo je, živo  Ja si mislim da je dobro dok mi jedemo hranu a ne ona nas. U jetrenoj dijeti iz St piše i da j edemo polako i dobro žvačemo Dakle tu se govori i o duševnom stanju čovjeka. Kako jesti polako ( i sa zahvalnošću, bilo bi najzdravije ) ako si u stresu? Siguran sam da je i najzdravija hrana pojedena u ljutnji otrov za tijelo, kao što je bijes za dušu, i za to postoje dokazi. Dakle, ako se čovjek pretjerano trudi paziti što jede, to bi moglo značiti da njime vlada strah i to ne može biti dobro za zdravlje općenito. Čoklodae su bed radi svakakvih kemija u njima, slažem se. Posebno radi hidrogeniziranih masti koje treba izbjegavati kad god je moguće. Profesor sa Zarazne mi je spomenuo da je šećer općenito loš za jetru...  ali nisam išao u dubinu...nisam možda dobro čuo...nisam stigao...  Za utjehu, zna se da jetra traži slatko kad je bubana, u svim zamljama svijeta, otkad je vremena i na Zapadu se kao ne zna zašto. Istočnjaci su jasni: slatko kao hrana prosvijetljenih, hrana je duševnog mira i ravnoteže, dok je bolesna jetra sjedište negativnih emocija bijesa i ljutnje. Slatki okus uravnotežuje ljutnju. Najmo se jidit i manje ćemo tražit slatkiša 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 31, 2006, 00:03 tecumseh »
|
Evidentirano
|
Treat the earth well: it was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children. We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
|
|
|
Gioia
PROFI

Spol: 
Ništa mi neće ovaj dan pokvarit.
|
 |
« Odgovor #58 : Prosinac 31, 2006, 00:08 » |
|
Ali čekajte, ne kužim...... Zašto svinjetina ne??? Cijeli svoj život sjeckam loj s mesa, ne mogu zamisliti svinjski loj pod jezikom, jedem dakle samo čisto svinjsko meso, evo u ponedjeljak će se peći kod nas doma i jest ću krmenadlu... Zar je ne valja jesti čak i ako ne pojedem niti kožicu, niti loj? I KAKO TO DA SE PREPORUČUJU SLATKA JELA prema toj splitskoj dijeti? Zašto ne orasi - zbog željeza u njima, ili masnoće? Meni je kolesterol 8 i ne znam je li to nešto zabrinjavajuće - opet mi je dr pokupio nalaz pa ga ne mogu pokazat općoj doktorici koja bi mi rekla nešto više u vezi tog broja 8.....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
bluka
PROFI

Spol: 
ko hoda ne trci!
|
 |
« Odgovor #59 : Prosinac 31, 2006, 00:13 » |
|
 ja vec tri dana jedem samo svinjetinu, jer zaboga, pa bio je Bozic, i pecenka i kulen i svasta nesto.... dakako, to za nas jetrase nije preporucljivo, ali ako se opustim da zadovoljim svoje strasti jednom mjesecno, mislim da si cinim vise dobrog nego loseg. bar psihicki ne "patim" za onim "sto ne smijem" pa se to manifestuje na cjelokupno blagostanje organizma. generalno mislim da nikom od nas umjerene kolicine masnoca, slatkog, kiselog, ljutog i ostalog sto nam se ne preporucuje, ne moze pretjerano skoditi. bar ja zivim u takvom ubjedjenju, pa sad.... vrijeme ce pokazati. ne opteretiti se pretjerano sa svakim zalogajem koji strpamo u sebe, znaci psihicku ravnotezu.... tec je to fino obrazlozio maloprije  , a psiha je ako ne i najbitniji faktor za normalizovanje funkcije jetre.... smatram ja!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|