ABC Hepatitis Forum
Kolovoz 01, 2010, 07:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Leukociti i leukocitarna formula  (Posjeta: 660 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Gabol001
Senior

« : Siječanj 10, 2010, 22:59 »

Poštovana Dr. Hristić,
učesnik sam na ovom forumu već godinu dana, imam hepatitis C i upravo sam završio 48-o nedeljnu terapiju. Trebalo bi za nedelju dana da radim PCR analizu tako da sada samo čekam da prođe i taj period pa ću znati kako je sve prošlo.
Ono što zanima mene i neke učesnike na forumu je leukocitarna formula. Sve vreme terapije sam imao niske leukocite (od 1,8 do 2,4) i moj doktor mi je objasnio da je to do koštane srži koja tako reaguje. Takođe su mi i trombociti niski (od 50 do 110) iz istog razloga. Konkretno me interesuje kako se tumače nalazi leukocitarne formule. Ovo su moji posledni rezultati a i svi prethodni su bili slični:
%LYM: 30,5 %  (17,0-48)                      #LYM: 0,7 L 109/1  (1,2-3,2)
%MON: 6,2 %   (4,0-10,0)                     #MON: 0,1 L 109/1  (0,3-0,8)
%GRA: 63,3 %  (43,0-76,0)                    #GRA: 1,6   109/1   (1,2-6,8)

Kad se pogleda leva strana tabele, tu je sve OK. Kad se pogleda desna strana onda je situacija sasvim drugačija. Limfociti i monociti su ispod dozvoljenih vrednosti, a granulociti jedva ulaze u dozvoljeni opseg.
Da li možete meni i ostalima na forumu koje interesuje ovo, pojasniti šta znači leva a šta desna strana i šta je bitno za praćenje našeg stanja.
Puno pozdrava!

Evidentirano

Pozdrav, Gabol001
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Siječanj 11, 2010, 22:32 »

lijeva podrazumijeva POSTOTAK odredjene vrste bijelih krvnih zrnaca u njihovoj ukupnoj kolicini. desna oznacava kolicinu (kvantitativno, apsolutni broj) odredjene vrste bijelih krvnih zrnaca.....
smanjenje i ukupnog broja leukocita i trombocita poznata je i jako cesta nuspojava lijecenja. najcesce je potpuno bezopasna a lijecnici je uvijek traze dok je pacijent na terapiji obzirom da se doza lijeka mora snizavati kada je apsolutni broj granulocita (ili neutrofila) manji od 750...., odnosno cak i preskociti doza ako je ukupni broj manji od 500. ti neutrofili (odnosno granulociti) vazni su za obranu organizma od bakterijskih infekcija.
kod vas je LIJEVO 63,3% granulocta od ukupnog broja??? - ali u svakom slucaju apsolutni granulocita je 1600 sto je zadovoljavajuće.
nadam sa da je jasnije. iako mislim da se pacijenti takvim detaljima ne bi trebali zabrinjavati... no, kako zelite.

sretno, dr hrstic   
Evidentirano
Gabol001
Senior

« Odgovor #2 : Siječanj 11, 2010, 22:44 »

lijeva podrazumijeva POSTOTAK odredjene vrste bijelih krvnih zrnaca u njihovoj ukupnoj kolicini. desna oznacava kolicinu (kvantitativno, apsolutni broj) odredjene vrste bijelih krvnih zrnaca.....
smanjenje i ukupnog broja leukocita i trombocita poznata je i jako cesta nuspojava lijecenja. najcesce je potpuno bezopasna a lijecnici je uvijek traze dok je pacijent na terapiji obzirom da se doza lijeka mora snizavati kada je apsolutni broj granulocita (ili neutrofila) manji od 750...., odnosno cak i preskociti doza ako je ukupni broj manji od 500. ti neutrofili (odnosno granulociti) vazni su za obranu organizma od bakterijskih infekcija.
kod vas je LIJEVO 63,3% granulocta od ukupnog broja??? - ali u svakom slucaju apsolutni granulocita je 1600 sto je zadovoljavajuće.
nadam sa da je jasnije. iako mislim da se pacijenti takvim detaljima ne bi trebali zabrinjavati... no, kako zelite.

Zahvaljujem na odgovoru. Mnogo je jasnije što se tiče leve i desne strane. Nisam se ni zabrinjavao oko tih vrednosti nego smo se na forumu dotakli i te teme pa smo samo hteli dodatna pojašnjenja.
Puno pozdrava
Evidentirano

Pozdrav, Gabol001
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.056 sekundi uz 19 upita.