ABC Hepatitis Forum
Ožujak 11, 2010, 23:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Hepatitis gigantocellulare  (Posjeta: 280 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
davorh1
Učim pisati
*

Spol: Muški

punk not dead yet, has cirrhosis

« : Siječanj 18, 2010, 20:24 »

Pozdrav Dr. Hrstić.
Istraživao sam ponešto na web-u o hepatitisu kojeg su mi diagnosticirali vaše kolege, nisam baš previše našao podataka koji bi mi bolje razjasnili kako se bolest razvija ili konkretno kako se ponašati ili što očekivati, pod ovim ne mislim samo na razvitak bolesti nego na cjelokupni život tj, RAD, STVARALAŠTVO, FINANCIJSKA NEOVISNOST.
Nakon tri biopsije i redovitih kontrola, uzimanja terapije (imuran 75 mg, silimarin 2x1, vitaminC 500 mg, vitamin E 400 ij i concor 1,25 mg) još se ne zna uzrok oštećenja jetre koja je od prvih biopsia 4/6 fibroze, preko 5/6 fibroze sve do ciroze jetre na posljednjoj biopsiji.

Možete li me posavjetovati što me očekuje u budućem liječenju, da li je zaista samo transplatacija lijek kojem se mogu nadati. Navest ću vam osnovne podatke: sa 35 god. mi je  dijagnosticirana bolest sada imam 41 god. Uz osnovnu dijagnozu došlo je i do nekih popratnih oštećenja tako da se razvio varikozitet 1 i 2 stupnja, trombocitopenija, leukopenija, lipomatoza, mijalgije, a na UVZ i CD jetre rečeno mi je da je nalaz u granicama normalnog ili tik do normalnog, no otkriveno je da je sada i gušterača uvećana pa u daljnjim kontrolama krvi između ostalog fokusirati ćemo se na metabolizam masti, šećer, mišiće te kod dermatologa da se utvrde zašto se masno tkivo množi po cijelom tijelu.

Aldolazu trebam učiniti ali to kod nas u Puli ne vade čak su mi rekli da ni vi na Rebru ne vadite, danas mi je preporućio i neurolog u Rijeci no ni on nije znao gdje i kako da učinim tu pretragu. Molim savjetujte me!

Još jednom ako ikako možete da mi odgovorite: Transplatacija, ako da kada se i kako postaje član liste čekanja za organ,(što mogu učiniti da do toga ne dođe, nego da sa svojom jetrom živim što dulje). Uveliko mi je radna sposobnost smanjena, sada sam u programu prekvalifikacije koja, osobno smatram, nije odabrana baš najbolje no i moja je bolest u međuvremenu progredirala, piatanje je dali se umirovljuje sa takvom dijagnozom?
« Zadnja izmjena: Siječanj 19, 2010, 17:21 davorh1 » Evidentirano
davorh1
Učim pisati
*

« Odgovor #1 : Siječanj 19, 2010, 17:32 »

Pozdrav dr. Hrstić.

Imam još pitanja za vas da mi pojasnite vezu između hepatitisa gigantocellulare i GBV-C ili  Hepatitis G?

Dali, ako je to isto samo drugi naziv, sam opasan za okolinu i dali spadam u onu skupinu bolesti jetre koja se klasificira po uzročniku: virusni hepatitisi ili u autoimune hepatitise?

Ako spadam u virusne hepatitise zašto mi je terapija sa imunisupresivima, zar nije to terapija kod nekih autoimunih bolesti i kod transplatanata?

srdačan pozdrav i svako dobro.
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #2 : Siječanj 19, 2010, 18:01 »

jako puno ste na pisali i prilicno detaljno, no odgovor je, vjerujte mi, sve samo ne jednostavan i mislim da vas nece zadovoljiti ovaj nacin odgovora. vi ocito imate ozbiljnih problema, ocito imate i smanjenu radnu aktivnost (kako kazete) sto nije neocekivano obzirom da imate razvijenu cirozu jetre.... transplantacija se vrsi kada je bolest DEKOMPENZIRANA (npr razvije se slobodna tekucina u trbuhu) i pacijent se stavlja na listu cekanja organa u nekom od transplantacijskih centara (Rijeka - kao vama najbliza, Merkur ili Rebro).
nazalost ni ja ne znam je li nas (rebro) laboratorij radi aldolazu - nazovite centralu 2388888 pa neka vas prespoje u centralni laboratorij i pitajte. ono sto vam zasigurno treba je pregled hepatologa (u jednom od tih transplantacijskih centara koje sam navela) da se vidi u kojem ste stvarnom stanju i kako bi vam se tocnije odgovorilo na pitanja koje ste postavili. posebno stoga sto kazete da vam je i gusteraca povecana. mlada ste osoba s ocito teskom bolesti i nazalost imate sansu da dodje do dekompenzacije bolesti.
sto se tice hepatitisa G on spada u virusne hepatitise i zasigurno nije OSNOVNI uzrok vasoj bolesti.

nadam se da ste bar dijelom dobili uvid u odgovore koje ocekujete.

dr hrstic
Evidentirano
davorh1
Učim pisati
*

« Odgovor #3 : Siječanj 19, 2010, 19:28 »

Poštovana, dr. Hrstić

Znam da odgovor nije jednostavan ni optimističan, svakako veliko HVALA na brzom odgovoru i razumljivom tonu. Da, kad sam otkrio povišene transaminaze imao sam sreću da su mi preporućili upravo gastroenterolga i hepatologa iz ovih centara koje ste naveli (neugodno mi navoditi imena) zato i jesu pretrage temeljite, precizne i pravovremene tako da nemam straha da se neće ućiniti sve što je u današnjoj medicinskoj znanosti dostupno. Mala je zamjerka upravo zbog novčanih sredstava za koje nisam više sposoban ih priskrbiti u onoj mjeri kao prije to što sam kod lijećnika u privatnoj ordinaciji, ali to su opet drugi problemi koji su za sada riješivi i neću ih više pominjati ( znam da je drugdje takav pregled puno skuplji, no nije problem uopće pregled nego troškovi putovanja koje mi HZZO prizna ali ako se odbije od primanja mog obiteljskog lijećnika i to opet nije problem struke nego ...). Nisam spomenuo da sam izuzetno zadovoljan svojim hepatologom, to mi pacijenti znamo zaboraviti ustvari ako se ništa ne kaže to se podrazumjeva kao pohvala za dobar rad no kad liječnik pogriješi to se onda i čuje (postali smo umišljeni).

Drugo je pitanje etično. Nisam još sam sa sobom jesam li za primiti tuđi organ, to nema veze ni sa kakvom religijom nego o ljudskoj vrijednosti, ako ništa ne stvaram ćemu sve to?, (neka mi dozvole da stvaram, neka imam svrhu, imam potencijala bar za nešto bilo što) što bi pomoglo meni mojoj mikro i makro okolini. Zato sam i naglasio da bih sa svojom kakvom takvom jetrom što dulje putovao.

Pitanje još jedno, dali se može gdjegod nabaviti što točno mogu jesti da takvo stanje održim, možda dr. Krznarić ima materijale i kako do njih?

Svako dobro.
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #4 : Siječanj 20, 2010, 19:14 »

drago mi je da ste zadovoljni svojim lijecnikom.... lijepo je to cuti u ovo vrijeme kada su samo prituzbe na tapeti.
nisam shvatila onaj dio o eticnosti, odnosno nisam shvatila ZASTO, imate dilemu. ljudi koji za zivota pristaju ili obitelj koja nakon smrti pristaje donirati organe rade to svojevoljno.... vi ste mlada osoba (u kategoriji oboljelih od kronicne bolesti jetre tj u fazi ciroze) i zasigurno se isplati razmisljati o toj varijanti.
ispravno razmisljate KAKO sto dulje biti pristojno dobro sa svojom jetrom. i takodjer, ispravno razmisljate mozete li ishranom nesto uciniti. mozete. i upravo u ambulanti koja radi na rebru (za prehranu) mozete dobiti individualiirane upute. javite se sestri ivani matic, telefon 2367-143, predbiljezite se i vjerujem da cete dobiti kvalitetne upute.

i ono sto pacijenti s cirozom jetre zaboravljaju a vazno je za zdravlje - fizicka aktivnost!!!! potencirate je koiko god vam to zdravlje dozvoljava. pod fizickom aktivnosti podrazumjeva se i redovito hodanje, ne mora to biti teska sportska aktivnost.

sretno, dr hrstic
Evidentirano
davorh1
Učim pisati
*

« Odgovor #5 : Siječanj 22, 2010, 19:41 »

Pozdrav Dr. Hrstić

Zahvaljujem na vašem vremenu i savjetima. Na etičnost mislio sam da prvo pošto nisam zaposlen a u programu sam za prekvalifikaciju nađem sebe i tako si život učinim svrsishodnim iako doma sam svojoj familiji najsvrsishodniji, mislio sam reći da ne želim biti jedan od onih koji je popio svoje zadnje žestoko pred vratima bolnice i kad dobije jetru nastavi po starom.

Za fizičku aktivnost sada od vas čujem iako čuo sam da su stari indijanci tako liječili razne upale u trbušnoj šupljini, a i samo moje tjelo daje mi znakove da se tako trebam i ponašati.

Za sada hvala i pozdrav.
Evidentirano
mario_split
Učim pisati
*

« Odgovor #6 : Veljača 16, 2010, 14:12 »

Poštovana doktorice,

Evo danas sam slučajno naišao na ovaj forum i stvarno sam se obradovao, i imam par pitanja za vas naime imam 23 godine tj rođen sam 1986, a 1994 godine mi je otkriven hepatitis B i C. (zaražen sam najvjerojatnije transfuzijom krvi 1991.godine), a cijelo vrijeme moj liječnik je prim.dr.sc Zvonko Jurčić iz bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu.

Nisam nikada bio na nikakvom liječenju interferonom ili nekim drugim lijekom, samo napravim markere i jetrene probe svako pola godine i to je to dr. Jurčić kaže da sam "zdrav" radio sam prije 4-5 godina biopsiju jetre i ultrazvuk abdomena.

Što se mene osobno tiče osjećam se odlično, no zanima me danas sutra kakva je šansa da zarazim suprugu, da prenesem virus na dijete. Tj dali je uopće "pametno" da imam djecu?

Unaprijed hvala na odgovoru!
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #7 : Veljača 16, 2010, 20:26 »

sto se tice djece, odgovor je jednostavna. apsolutno ih mozete imati. a sto se tice eventualne "zaraze" nekoga moram znati puno vise podataka (o virusima koje imate - njihovu serologiju, broj cestica...) a sto se tice prognoze moram znati ostale nalaze i nalaz biopsije. kada se prim. nije odlucivao za terapiju ocito nema indikacije pa bih indirektno rekla da je sve u redu. no, nista detaljnije ne mogu iz ovih opisnih podataka koje ste iznijeli.

dr hrstic
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.145 sekundi uz 20 upita.