ABC Hepatitis Forum
Ožujak 11, 2010, 23:53 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: zabrinuta za tatu- CIROZA JETRE  (Posjeta: 151 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Sandra
Učim pisati
*

« : Siječanj 23, 2010, 23:23 »

Poštovana doktorice Hrstić,
molila bi Vas ako bi mi mogli malo pojasniti tatine nalaze i reći što Vi mislite ide li to nabolje? unaprijed se ispričavam zbog dužine posta, ali htjela sam sve detaljno napisati..

Ovako, u 6 mj 2009.godine tati je dijagnosticirana dekompenzirana ciroza jetre, uzrok je alkohol..Tata ima 49 godina i jedan duži niz godina je pio, a i njegova majka je umrla od ciroze jetre..od negdje 3 mj primjetili smo neobičan i velik stomak koji se povećavao, no on je to zanemarivao, u 6 mj sam ga jedva nekako nagovorila da ode kod svoje dr opće prakse te mu je ona  dala uputnicu za vadit krv..

prvi nalazi krvi u 6 mj su bili: bilirubin ukupni 21.7, urea 1.6, kreatinin 74, ggt 681, ast 59, alt 18 , trombociti 323, pv 0.55, pv inr 1.5, se 37. leukocit 13.5, holesterol 6.5, trigliceridi 1.7, ostalo je dobro..

nakon toga doktorica ga je uputila specijalistu koji ga je uputio da uradi uzv abdomena i rtg srca i pluća..
pluća i srce su uredni, a nalaz ultrazvuka abdomena:
u abdomenu prisutna velika količina slobodne tekućine- ascites, jetra je mala, glatkih rubova, hiperehogene strukture parenhima- ciroza jetre
unutar desnog jetrenog režnja uz lateralnu torakalnu stijneku hiperehogeni odjek s dorzalnom atenuacijom signala promjera do 7 mm koji prvenstveno odgovara kalcifikatu, nema drugih fokalnih lezija..
žučni mjehur uredne veličine, nema dilatacije žučnih vodova.
slezena granične veličine, uredne ehostrukture, oba bubrega uredne veličine i debljine parenhina bez znakova litijaze ili ektazije kanalnog sustava.
paraortalno područije nije dostupno analizi..

Od onda tata  ne konzumira više alkohol i pridržava se svega, svakih mjesec dana ide na kontrole.. prije 2 mj, u 11 mj 2009 godine ležao je u bolnici zbog punkcije. ispunktirali su 8 litara ascitesa, te je ponovno išao na uzv, gastroskpiju i rtg srca i pluća.

abdominali punktat : L 1.3, specifična težina 1.1018, Rivalta pozitivna, guk 5.8, proteini 45.7, amilaza 12, LDH 119, u punktatu maligne stanice nisu nađene, kultivacija sterilna.

gastroskpija: bulbitis chronica, gastritis chronica, erosioned ventriculi, hiatus hernia, varieces oesophagii gradus I-II.

UZV abdomen i bubrega: jetra uvećana u medioklavikularnoj liniji 17 cm, difuzno inhomogene, sitnozrnaste ehostrukture parenhima, bez fokalnih lezija. slezena je voluminoznija dimenzije 11.7 x 5.6 cm, homogene ehostrukture parenhima. intraabdominalno, perihepatalno , perispletično te u loži žučnjaka manja količina slobodne tekućine- ascites. ostali nalaz unutarnjih organa uredan.

Rtg srca i pluća uredan. 

Zadnji nalaz krvi od 12 mj : pv 0.72. pv inr 1.3, le 12.8, trombociti 371, urea 2.8, kreatinin 78, proteini ukupn 77.0, ggt 169, ast 23, alt 13, na 135, kalij 4.6, albumini 40.0, crp 14.4. bilirubin 8.

Sad u 2 mj opet moramo na kontrolu, vrlo vjerovatno će opet morat u bolnicu jer nikako da mu ode acsites, doktor mu je povećao dozu diuretika, pije aldactone 100 mg i fursemid 80 mg ali ništa, iako on dosta mokri, ide često na wc ali ništa..nema edeme na nogama i rukama..prije mj dana je počeo piti sirutku, čitala sam da je to jako dobro..uzima med koji je baš za jetru i kupujemo mu Ocean 21, to je pripravak ( sok)  za detoksikaciju i dobru i jaku krv..pokušavamo sve što znamo i on se ovako dobro osjeća, da nema taj ascites nebi ni rekla da je bolestan...

Ispričavam se još jednom na dužini svog pisanja, ali kao što rekoh htjela sam sve napisat da mi znate reći ide li to nabolje i može li uopće ? znam da je ciroza ireverzibilno stanje, i još k tome on je u dekompenziranoj fazi bolesti, ali me zanima jel postoji mogućnost da sve ide nabolje i da on živi s tom svojom bolesti još duži period, jer čitam u nekim člancima da piše da od pojavljivanja ascitesa ima se još godina, dvije života..
Hvala vam unaprijed puno,
Lijepi pozdrav
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Siječanj 24, 2010, 16:31 »

napisali ste sve detaljno i jasno. ocito se vidi oporavak nakon sto je prestao konzumirati alkohol..... neka tako i ostane. prema nalazima ova jetra ima jos prostora za oporavak, no smeta me sto ima jos toliko ascitesa kako kazete. ako je uzrok SAMO alkohol onda bi vec se trebao prilicno povuci. ja bih trazila i dodatni uzrok cirozi (najcesce je to poremecaj metabolizma zeljeza ili virusni hepatitis - ako to nije napravljeno onda je neophodno). sa koliko godina je umrl anjegova majka? je li pila? ima li brace i sestara koji su isto bolesni na jetru?
ako se nista drugo ne dokaze, ako ispadne samo alkohol treba pricekati jos koji mjesec. ako ne ide, nazalost ste u pravu sto se tice prezivljenja.... dakle, ako ne pije i nema potrebu vise u zivotu piti (najcesce je potrebna psiholoska evaluacija) onda treba razmisljati o transplantaciji jetre. razgovarajte s lijecnikom kada ode na kontrolu u veljaci o opcijama lijecenja (ima jos uvijek prostora za povisenje doze diuretika - fursemida i aldactone).

sretno, dr hrstic
Evidentirano
Sandra
Učim pisati
*

« Odgovor #2 : Siječanj 24, 2010, 17:49 »

Poštovana doktorice Hrstić,
zahvaljujem Vam na odgovoru.Što se tiče hepatitisa, radio je markere na hepatitis i negativni su, a ovo vezano za poremećaj metabolizma željeza nije, možete mi samo molim Vas reći kako se zove ta pretraga koja otkriva ima li problema što se tiče metabolizma željeza? i da ima, bi li se to nekako moglo vidjeti po krvnoj slici?
Njegova majka je umrla s 58 godina, pila je isto dugi niz godina i nije se liječila..umrla je za vrijeme rata tako da i ne znama baš puno o tome svemu ali znam da je bila alkoholičar..ima troje braće od toga je jedan umro od karcinoma pluća ali je isto pio dosta, a također i ova dvojica dosta piju, ali ne znam jesu li bolesni na jetru..tata je isto dugi niz godina pio i to žestoko, u zadnje 2 godine dok se nije ovo otkrilo pio je pivo, nije žestoko, i čim smo prvi puta otišli u 6 mj kod specijaliste pretao je piti i pridržava se toga svega..
Razgovarat ću s njegovim liječnikom kada budemo išli na kontrolu , iako mislim da će ga ostaviti opet na par dana u bolnici da ga ispunktira..Prošli put u 11 mj kada ga je ispunktirao je rekao da mu se možda još nakupi ascitesa pa ga bude morao punktirat još jednom ali da onda više nebi trebalo, pa ćemo sad vidjet...ja se nadam da ako ga i bude ostavio da ga  punktira da se više neće nakupljat ascites..
Hvala vam puno,
lijepi pozdrav
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #3 : Siječanj 24, 2010, 20:22 »

onda vrlo vjerojatno je samo alkohol ali neka ucini i obradu za metabolizam zeljeza - osim "obicnog zeljeza" (Fe, TIBC, UIBC) treba uciniti i feritin.

dr hrstic
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.059 sekundi uz 19 upita.