ABC Hepatitis Forum
Kolovoz 01, 2010, 07:45 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

ABC Hepatitis   Forum   Pomoć Traži Chat Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: dekompezovana ciroza jetre  (Posjeta: 727 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
nevenkad
Učim pisati
*

« : Siječanj 29, 2010, 13:14 »

Doktorko Hrstic,
htjela bih Vas zamoliti da mi date Vase misljenje i predlog.Ukratko cu Vam objesniti o cemu se radi.
Naime, rijec je o mojoj svekrvi, 57 godina, dijagnoza dekomp.ciroza jetre.Prije 30godina je dobila virus hepatit B i skoro su joj radili nalaz i pokazao je da je pozitivna i dalje na hepatit B.Dijagnoza je ustanovljena u Aprilu 2009godine. Ima ogroman ascites u stomacnoj duplji,ranije je i imala otoke na nogama ali vise ih nema.Od terapije uzima hepa-merz, ursofalk,aldaktone,lasix,vitamin K1,rekavan, i posljednji mjesec dana uzima zefiks.
U posljednjih 2 mjeseca je pet puta bila u stanju kome i svaki put se sve teze budi iz nje i posljednjih tri kome je imala na svaki peti dan.Kako sam ja razumljela ljekare kazu da njena jetra ne moze da preradi toksine i oni direktno idu na mozak i ona pada u stanje kome.Uz terapiju pije jos i portalak(ne znam jesam li tacno napisala naziv lijeka),ali pretpostavljam da znate o cemu se radi i da bi prije izbacila toksine oni joj daju klizmu poslije koje ima stolicu i odmah se osjeca bolje i svjesnija je.
Trenutno se nalazi u bolnici,dva dana je bila na odjeljenju intezivne njege.Jako je slabog fizickog stanja.Ne moze sama da ode do kupatila.Nekoliko puta do sad su joj radili punkciju,i danas ce opet da je rade,ali tako izbaci tecnosti oko 3 l,a stomak joj je jako velik.
Sto se tice terapije, uzimala je hepa-merz granule 3x po 2 kesice,medjutim nije joj bilo od pomoci opet je padala u komu, sad joj daju ampule hepa-merz na sest sati intravenozno.
Da ne zaboravim,s vremena na vrijeme ima jake bolove zeludca ili zucne kese nijesam sigurna ali kad dobije spazmex bolje joj je.Sto se tice ishrane, hrani se po dijeti koju je dobila od ljekara,sa smanjenim unosom proteina i soli.
Evo ja sam Vam ukratko objasnila, ne zamjerite sto je ovako napisano jer kako se sto desavalo ja sam vam pisala.Trenutno ovdje nemam njene analize krvi i nalaze ali ako bude trebalo ja cu Vam ih napisati u sljedecem obracanju.

Molim Vas ako mi mozete reci Vase misljenje.
Srdacan pozdrav, Dragojevic Nevenka
Evidentirano
irhrstic
Počasni, stručni i dragi nam članovi
Skoro profi

« Odgovor #1 : Siječanj 29, 2010, 14:01 »

sve ste jasno napisali. nazalost, odgovor ne moze biti ugodan. radi se zaista o zavrsnoj fazi ciroze jetre u cijoj podlozi je hepatitis B. u terapiji dobiva zaista apsolutno sve sto se moze. jedino, teoretesko rjesenje je transplantacija jetre. razgovarajte s njezinim lijecnicima o toj opciji - radi li se kod vas, moze li se kod nje to uciniti (moze li izdrzati tu veliku operaciju).

puno srece, dr hrstic
Evidentirano
nevenkad
Učim pisati
*

« Odgovor #2 : Siječanj 29, 2010, 15:40 »

sve ste jasno napisali. nazalost, odgovor ne moze biti ugodan. radi se zaista o zavrsnoj fazi ciroze jetre u cijoj podlozi je hepatitis B. u terapiji dobiva zaista apsolutno sve sto se moze. jedino, teoretesko rjesenje je transplantacija jetre. razgovarajte s njezinim lijecnicima o toj opciji - radi li se kod vas, moze li se kod nje to uciniti (moze li izdrzati tu veliku operaciju).

puno srece, dr hrstic
Doktorko, puno Vam hvala na odgovoru iako bas nije prijatan, mada mi smo donekle i bili upoznati sa situacijom ali uvijek mislimo da se nesto jos moze uraditi.
Sto se tice transplatacije kod nas, ne radi se.Kako ste i sami rekli to je teoretsko rjesenje. Ona je jako slabog zdravstvenog stanja, operisala je karcinom na materici,bila na zracenje, operisala stitnu zlijezdu,a prije svega je imala dvije operacije jajnika.Uvijek su joj ljekari govorili da joj je tako lose zdravlje da bi trebala zivjeti kao pod "stakleno zvono".Ne znam da li bi ona mogla izdrzati operaciju i da li ona moze cekati sve te pripreme oko transplatacije, s obzirom na sveukupno njeno zdravlje.
A da li postoji bilo kakav nacin,naravno pored transplatacije, da bi mi mogli uciniti da joj makar malo produzimo zivot, nesto na prirodnoj bazi, jos neki lijek?
Izvinjavam se na mom insistiranju i jos jednom Vam hvala.
Srdacan pozdrav,
Nevenka Dragojevic
Evidentirano
nevenkad
Učim pisati
*

« Odgovor #3 : Siječanj 29, 2010, 16:28 »

Doktorko, puno Vam hvala na odgovoru iako bas nije prijatan, mada mi smo donekle i bili upoznati sa situacijom ali uvijek mislimo da se nesto jos moze uraditi.
Sto se tice transplatacije kod nas, ne radi se.Kako ste i sami rekli to je teoretsko rjesenje. Ona je jako slabog zdravstvenog stanja, operisala je karcinom na materici,bila na zracenje, operisala stitnu zlijezdu,a prije svega je imala dvije operacije jajnika.Uvijek su joj ljekari govorili da joj je tako lose zdravlje da bi trebala zivjeti kao pod "stakleno zvono".Ne znam da li bi ona mogla izdrzati operaciju i da li ona moze cekati sve te pripreme oko transplatacije, s obzirom na sveukupno njeno zdravlje.
A da li postoji bilo kakav nacin,naravno pored transplatacije, da bi mi mogli uciniti da joj makar malo produzimo zivot, nesto na prirodnoj bazi, jos neki lijek?
Izvinjavam se na mom insistiranju i jos jednom Vam hvala.
Srdacan pozdrav,
Nevenka Dragojevic
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #4 : Siječanj 31, 2010, 01:40 »

Nazalost nema. Stvarno dobiva sve, cak i Hepa Mertz. Ako vas ista tjesi, ranija maligna bolest (karcinom maternice) je KONTRAINDIKACIJA za lijecenje transplantacijom. Dakle, stvarno se cini sve sto je moguce.

dr hrstic   
Evidentirano
nevenkad
Učim pisati
*

« Odgovor #5 : Veljača 22, 2010, 10:17 »

Nazalost nema. Stvarno dobiva sve, cak i Hepa Mertz. Ako vas ista tjesi, ranija maligna bolest (karcinom maternice) je KONTRAINDIKACIJA za lijecenje transplantacijom. Dakle, stvarno se cini sve sto je moguce.

dr hrstic   
Doktorko,
i ranije sam Vam pisala u vezi moje svekrve, dekompezovana ciriza jetre.
U ponedjeljak 15.02.2010 je pala u stanje kome,i tek juce u nedjelju se probudila.Dok je bila u komi ljekari su nam rekli da je to kraj,ali srce i pluca su joj radili,pritisak joj je bio 120/80 do 140/85.Imala je nekoliko napada epilepsije,ali ipak se probudila.Sad je svjesna,nekoga prepozna a nekoga ne,stalno joj se spava.Daju joj klizmu i ima ceste stolice.Izgleda jako slabo,na intezivnoj njezi je,i dobija redovnu terapiju.

Molim Vas mozete li mi reci Vase misljenje, koliko ona jos ovako moze?Mi smo ocajni, nista joj ne mozemo pomoci.
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #6 : Veljača 22, 2010, 19:36 »

nazalost na ovo pitanje Vam stvarno ne mogu odgovoriti. tesko mogu precizirati i oni koji je lijece a kamoli ja. poznavajuci prirodu dekompenzirane ciroze jetre odgovor je "ne dugo", koliko je to "dugo" ne moze se reci. puno je faktora koji ukljucuju potencijalno predvidjanje, a koji se meni, us vezi Vase svekrve nepoznati.
nezahvalno pitanje za odgovor putem foruma.

dr hrstic
Evidentirano
nevenkad
Učim pisati
*

« Odgovor #7 : Veljača 23, 2010, 10:30 »

Hvala doktorko,
znam da je nazahvalno pitanje za odgovor ali mi smo ocajni i mislimo da moze jos nesto da se uradi,ali ljekari nam ne daju puno nade.
Vama hvala puno.
Pozdrav.
Evidentirano
irhrstic
Skoro profi

« Odgovor #8 : Veljača 23, 2010, 21:38 »

ako vas ista tjesi, sve sto ste napisali da ste napravili i sto su lijecnici napravili vjerujte mi da ste napravili sve sto je u vasoj moci (a i lijecnickoj).

sretno, dr hrstic
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ABC Hepatitis Forum | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.061 sekundi uz 20 upita.