Poštovanje Mr.sc. Irena Hrstić.
Mene zanima jedna stvar več duže vrjeme i stvarno me muči, pa se nadam da če te mi Vi moći na to odgovoriti.
E ovako...Svjestan sam da se nesmijem puno fizićki umarat ali evo ima oko godina dana da sam kupio biciklu i stvarno je volim vozit, ne vozim onoliko koliko bi želio pa je vozim svaki drugi dan (3-4 puta sedmićno) po 30-40 min, i nevozim sa ciljem da poboljšam kardivovaskularni sustav nego čisto iz gušta...volim ići na mjesta gdje nikad nisam bio, malo istraživat nove puteve i spuštat se malo brže po makadamskim nizbrdicama

Primjetio sam da kada odvozim 20-ak km da se popilično iscrpim i da sam nesposoban za išta raditi u toku tog dana, mogu slobodno poči odmah u krevet-tako se osječam. Naravno ne vozim toliko otkako sam to primjetio, napravim u tih 30-40 min oko 10 km i nakon toga se jako dobro osječam i nema umora.
Sad me zanim jedna stvar premda sam prije par dana kupio pulsmetar.
U pulsmetar sam unio godine(21) i težinu i on sam izračuna koliki mi je max br. otkucaja-199 u minuti i prikaže mi 3 zone treninga:
-HZ (helt zone): od 108-138 otkucaja u minuti
-FZ (Fitness zone): od 138-162 otkucaja
-PZ (Power zone): od 162-199 otkucaja
Ja bi volio da mi rećete koliko bi mi prosječan puls smio biti dok vozim biciklu tj kolikom opterečenju se smijem izlagati a da jetra ne pati?
Dok vozim bude mi oko 140-150 otkucaja u minuti što bi bilo otprilike 70-75% od maksimalnog opterečenja i spada u FZ.
Evo opet kažem...nakon takve vožnjice se jako dobro osječam, čak bolje nego prije vožnje i nikad mi se nije dogodilo da me jetra zaboli dok vozim tim tempom.
Pa me zanima dali je to čak i dobro za moje zdravlje premda se bolje osječam nakon vožnje, i jeli to veliko opterečenje za ljude sa bolesnom jetrom?
Ja se stvarno bolje osječam nakon tih 30 minuta ali nisam siguran dali i to znači da je to dobro za jetru...neznam dali se po tome mogu ravnati?
Ispricavam se sto je dugacko pitanje i nadam se da ce te mi moci odgovoriti!
Veoma Vama zahvaljujem na odgovoru!